Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


COVID-19: ЕС трябва да увеличи усилията за справяне с недостига на лекарства


Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните призовава за повече самостоятелност на ЕС и по-добре координирани стратегии за справяне с недостига на лекарства.

В доклад относно недостига на лекарства, приет на 14 юли т.г. със 79 гласа „за“ и 1 „против“, комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) разглежда основните причини за недостига на лекарства. В текста се подчертава необходимостта от засилен отговор на ЕС, тъй като в цяла Европа проблемът се изостря допълнително от здравната криза с COVID-19, което има пряко отрицателно въздействие върху здравето, безопасността и непрекъснатостта на лечението на пациентите.

Докладът призовава Европейската комисия да включи в предстоящата Стратегия за фармацевтичните продукти предложения за решаване на въпроса за наличността, достъпността и цената на безопасни лекарства в Европа.

Очаква се докладът да бъде включен за гласуване в дневния ред на пленарната сесия на Европейския парламент през септември.

Европейската комисия публикува през април 2020 г. препоръки за борба с недостига на лекарства във връзка с COVID-19. Тя призова за премахване на забраните за износ, избягване на трупането на запаси, засилване и реорганизация на производството, преразпределяне на наличностите по болници, оптимизиране на продажбите в аптеки и търсене на алтернативни лекарства.

Прочетете още...


Сподели

Публикувана на 2020-07-17 17:57:16 | Прочетена: 308 пъти