Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


13 години от създаването на Българския фармацевтичен съюз


На 10 февруари 2020 г. Българският фармацевтичен съюз (БФС) навърши 13 години. Нетрадиционно беше отбелязан този ден. Празникът беше посрещнат от новия председател професор Асена Стоименова и досегашния, професор Илко Гетов в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ) заедно с колеги магистър-фармацевти за откриването на  изложбата  „Лекарственици, билки, светци“.

Директорът на Националната библиотека доц. Красимира Александрова, заместник директорите и специалисти-архивисти приветстваха БФС в храма на книжовността, а датата на откриването на експозицията бе съобразена с празника на съсловната ни организация. Доц. Александрова се обърна към българските магистър-фармацевти и пожела още по-голям обществен престиж на съсловната организация.

Професор Стоименова благодари на библиотеката, поздрави колегията за празника и отбеляза, че „… не е случайно, че мандатът ми като председател започва тук сред книгите, в съкровищницата на познанието..“

Професор Гетов също благодари за възможността да се докоснем до книги на няколко века, които са „писани от предшествениците на нашата професия“.

Доц. Елена Узунова, главен архивист в „Ръкописи и старопечатни книги“, разказа любопитни факти за някои от изложените експонати. За гръцкия лекарственик от XVIII в. с рисунка на мандрагора, доц. Узунова сподели, че се е вярвало, че то е вълшебно растение, а при изважданото му от земята корените му издавали писък.

В експозицията „Лекарственици, билки, светци“ са представени оригинали и на други ценни ръкописи и печатни издания от специалните библиотечни колекции на НБКМ.

Българският фармацевтичен съюз беше поканен от Националната библиотека да подпише Меморандум за сътрудничество и така студенти, млади изследователи, членове на Съюза ще могат да ползват редовно книжовното богатство на библиотеката.

Изложбата „Лекарственици, билки, светци“ може да бъде видяна до края на месец февруари.

 

Снимки: Иван Добромиров

 

 


Сподели

Публикувана на 2020-02-12 11:46:39 | Прочетена: 343 пъти