Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


Ден на съсловната организация на магистър-фармацевтите в България


Скъпи колеги-магистър фармацевти,

Днес, преди тринадесет години всички ние създадохме съсловната си организация – Българския фармацевтичен съюз. Оттогава извървяхме нелек път в търсенето на решения да постигнем най-доброто за професията. Всички ние, членовете на Българския фармацевтичен съюз сме се посветили на една хуманна професия, чиято роля, макар да е опростена в съвременното българско общество, ежедневно подкрепя българските пациенти в справедливата им борба за по-добър живот. Конкуренцията в сектора е голяма, очакванията на пациентите – значителни, а нагласите и вярванията в обществото понякога са истинско предизвикателство за магистър-фармацевтите.

Често в разговорите помежду си се връщаме към отминали времена в България, когато фармацевтите са били една от най-уважаваните професионални прослойки и искаме тези времена да се върнат. Няма как да върнем времето назад, но имаме шанса да работим заедно за бъдещето и за по-добро настояще.

В зората на съсловния ни живот, постижения като клинична фармация, фармацевтични грижи и добра фармацевтична практика, съвместни проверки с институции, магистър-фармацевти като лидери в здравеопазването в парламента, Министерство на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата биха ни звучали като утопия. Днес, 13 години по-късно те са факт. Както и много още други наши, общи постижения. Разбира се, има и неща, които не успяхме да постигнем, но няма да престанем да намираме решения и да опитваме отново.

Днес, на този ден, само два дни след приключването на VI-тия редовен отчетно-изброен конгрес на БФС е ясно, че дори да избираме различни пътища, всички ние имаме обща цел за по-доброто бъдеще на професията ни. Това е основният приоритет на новоизбрания УС и комисии на БФС – създаването на по-комфортна среда за упражняване на достойната ни професия, в която водещи да са фармацевтичните грижи и консултации и електронно здравеопазване, намаляване на административната тежест и сътрудничество с лекарите и другите медицински специалисти в системата на здравеопазването.Само така ние ще можем да разгърнем професионалния си потенциал в интерес на здравето и безопасността на пациентите.

Централните органи на управление на БФС, сме натоварени с вашето доверие, но и с много очаквания.  Убедена съм, че всеки един  магистър-фармацевт на работното си място ежедневно допринася за имиджа на професията. Нека заедно градим, всеки ден с действията си, достойния образ на българския фармацевт и така да дадем личен пример на тези, които след нас ще надграждат и ще продължат развитието на професията ни!

Честит празник!

Проф. Асена Стоименова, дф


Сподели

Публикувана на 2020-02-10 08:52:46 | Прочетена: 488 пъти