Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


В навечерието на Световния ден на фармацевта нашият колега Боян Тодоров стана почетен член на Международната федерация на фармацевтите


„Почетен член на МФФ“ или FIP Fellowship е признание за индивидуални членове на МФФ за техните значими постижения като лидери в международен план, в професионалната или академичната област на фармацията и фармацевтичните науки, за принос в развитието на фармацевтичната практика или научно-изследователска дейност.  Магистър-фармацевт Боян Тодоров, дмн е първият българин удостоен с това отличие.

По повод високото звание, което от сърце честитим на Боян, днес, на нашия празник -  Световния ден на фармацевта, ви предлагаме кратката визитка и специалните благопожелания отправени към членовете на БФС от магистър-фармацевт Тодоров.

Какво е да станеш „Почетен член на МФФ“ (FIP Fellowship)?

Бих искал най-напред горещо да поздравя всички колеги в България по случай международния ден на фармацевта и да благодаря за интереса на гилдията към работата ми в Международната федерация на фармацевтите (МФФ). Приемам званието с искрена радост като признание за работата ми в организацията през последните двайсет години, както и като подкрепа да продължа своята работа в областта на лекарствената информация и международната здравна политика.

Опишете вълнението от връчването на отличието, реакциите на колегите на конгреса, поздравленията, които получихте.

Имах удоволствието да работя рамо до рамо във федерацията с лидери и визионери като д-р Киелгаст, президент на МФФ 1999-2004 и д-р Бел, председател на Асоциацията по фармация на общността на нациите, Commonwealth Pharmaceutical Association, 1999-2003. Това да бъда отличен заедно с тях е просто невероятно.

Конгресът по фармация и фармацевтични науки е най-голямото събитие в международния календар на нашата професия. В Глазгоу, преди броени дни заедно с мен бяха повече от 4000 колеги от над сто държави, а сред тях и много приятели. Тяхната подкрепа е това, което ми дава сили да продължа напред с твърдата вяра в професията на магистър-фармацевта. 

Какъв е Вашият принос в полза на Международната федерация на фармацевтите? Като член и на БФС в редиците на РФК София столична, как допринасяте за престижа на професията?

Ангажирах се с проектите на МФФ още като студент във Фармацевтичния факултет на Медицински университет в София и по-късно като генерален секретар на Международната федерация на студентите по фармация (IPSF). Като генерален секретар проведох успешно преговорите за придобиване на консултативен статут и представителство на IPSF в Световната здравна организация (СЗО) и консултативния съвет по образование на ЮНЕСКО и бях член на делегацията на МФФ към СЗО през 2002 и 2003 година. Успоредно с това, в България бях един от студентите-членове на съвета на фармацевтите, предшественик на Българския фармацевтичен съюз (БФС).

През 2007 за пръв път станах член на Борда по фармацевтична практика (BPP) на МФФ, като представител на младежката секция на федерацията. Това беше времето, в което федерацията разработи стратегията си „2020“, включително изграждането на работната група по фармацевтично образование (FIPEd) и лабораторията за изследване на здравните ресурси към него в сътрудничество със СЗО.

От 2009 година съм член също така и на управителния съвет на секцията по здравна политика и лекарствена информация (HaMIS, FIP); основен фокус на работата ми  с колегите в секцията беше едно сравнително изследване на националните стратегии по лекарствена информация (Medicines information: Strategic development; International Pharmaceutical Federation, The Hague; 2017), което се увенча с приемането на официално становище (policy) на МФФ на тази тема по време на конгреса в Сеул през 2017-та.

Сега работя по подобен проект свързан влиянието на новите технологии (eHealth, mHealth) и по-специално изследвания във връзка с ефекта който технологиите имат  за бъдещето на нашата професия. Като член на борда по фармацевтична практика имам и задължението да преглеждам различни работни документи и предложения за стандарти на СЗО в областта на лекарствената информация. С едно изречение: използвам познанията си придобити през годините,  като  се опитвам екипно с колеги да създаваме  модели и препоръки, с които се надяваме да помогнем на националните организации и държавните структури в страните-членки на федерацията. Стремежът ни е за постигане на устойчиво развитие на фармацевтичната практика и фармацевтичните ресурси. А начинът е само един – чрез възможно най-добри грижи за здравето на нашите пациенти.

Моля, представете се: къде сте роден, къде сте учил, къде работите. Имате ли хоби или увлечения, които "преследвате", например пътешествия или друго извън фармацията?

Често обичам да казвам за себе си, че моето хоби е МФФ. Това „хоби“ ми дава възможност за много пътувания, интересни преживявания, нови приятелства по цял свят.

Завършил съм Фармацевтичен факултет на Медицински университет София, пазя хубави спомени от студентските си години, от колегите с които работихме в Българското студентско научно-фармацевтично общество, студентския съвет на университета, както и преподавателите които при едни много трудни условия успяха да ми предадат интереса и вярата в бъдещето на професията. От 2010 година съм доктор на медицинските науки на Университета в Лайден в Холандия, като от 2007 година работя  и като консултант в сферата на лекарствените продукти. 

Защо избрахте професията магистър-фармацевт? И ако трябва да убедите порасналия си син в предимствата на професията, какво бихте му казали?

Като се върна назад в години си припомням, че единственото нещо, в което бях абсолютно сигурен, че не исках да ставам лекар. Помня момента, в който ме приеха в университета и успехът ми стигаше да запиша медицина. Чиновниците в ректората се изненадаха, защото казах, че единственото ми желание е да стана фармацевт. Като много млади колеги, нямах ясна представа за възможностите на това образование. Може би много от постигнатото от мен през годините е чисто стечение на обстоятелствата, но и до ден днешен нямам и капка съмнение че направих правилния избор.

Пожелание към Вашите колеги по случай Световния ден в 1 изречение.

Уважаеми колеги, обръщам се към вас днес, по случай Световния ден на фармацевта.

Вярвайте в себе си и в благородната работа, която вършите! Благодаря ви от сърце!


Сподели

Публикувана на 2018-09-25 12:20:26 | Прочетена: 297 пъти