Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


Международната федерация на фармацевтите (МФФ) избра своя нов президент


  В Глазгоу, Великобритания по време на 78-мия Световен конгрес по фармация и фармацевтични науки, за президент на Международната федерация  на фармацевтите бе избран фармацевтът от Швейцария Доминик Жордан. Той официално ще замени на поста досегашния президент д-р (магистър-фармацевт) Кармен Пеня на 7 септември.

  Доминик  Жордан е собственик на аптека и дългогодишен изпълнителен директор на Швейцарската асоциация на фармацевтите „ФармаСюис“ (РharmaSuisse). Работи за Международната фармацевтична федерация над десет години, включително като председател на Съвета по фармацевтична практика към Федерацията от 2014 г.

  В първото си  изявление по повод избирането му за президент на МФФ г-н Жордан каза „Навсякъде по света здравните системи търпят промени, заради нови тенденции и демографски, политически и икономически предизвикателства. Време е Международната федерация на фармацевтите да преосмисли своята роля и ползите, които носи на членове, партньори и на обществото."

  Доминик Жордан има богат професионален и управленски опит. В продължение на 12 години оглавява  Швейцарската асоциация на фармацевтите и ръководи развитието на фармацевтичната професия и практика в Швейцария. Той успява да въведе  следдипломна специалност за болнични и амбулаторни фармацевти, нови реимбурсирани аптечни услуги, признати от федералното швейцарско правителство и не на последно място въвежда система за управление на качеството, за оценяване на съответствието и сертификация на аптеките по ISO.

  Новият президент на Международната федерацията на фармацевтите отчита направеното от своите предшественици и заяви, че ще даде „нов тласък за растеж и използване на уникалния потенциал на федерацията, която събира под един покрив наука, практика и образование. Мой приоритет е да ръководя развитието на МФФ в различните направления – структури, управление, процедури и мисии, така че да са в крак с потребностите на нашите членове и партньори“.

  Още една новина пристигна от Глазгоу. По време на 78-мия Световен конгрес по фармация и фармацевтични науки, членът на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Боян Тодоров, дф бе удостоен с титлата „Почетен член на МФФ“ (FIP Fellowship). Отличието е признание за индивидуални членове на МФФ за техните значими постижения като лидери в международен план, в професионалната или академичната област на фармацията и фармацевтичните науки, за приноса им за развитието на фармацевтичната практика или научно-изследователска дейност и които работят в полза на Международната федерация.

  Честито на магистър-фармацевт Боян Тодоров, почетен член на Международната федерация на фармацевтите, за нас е гордост че български фармацевт за първи път е сред отличените и заедно ще работим в полза на общественото здраве и фармацията.

МФФ

Международната федерация на фармацевтите (МФФ) е световна федерация на национални организации на фармацевти и научни работници в областта на фармацията и е в официални отношения с Международната здравна организация. Чрез своите 140 членуващи сдружения МФФ представлява над четири милиона практикуващи фармацевти и изследователи в областта на фармацията по целия свят.

Мисията на МФФ е да работи за подобряване на здравето в световен мащаб чрез усъвършенстване на образованието по фармация, фармацевтичните науки и практика, като така насърчава и подкрепя изследователската и развойната дейност, насочена към оптимално и отговорно използване на и по-добър достъп до икономически целесъобразни и качествени лекарства в целия свят. 

Източник: www.fip.org

 


Сподели

Публикувана на 2018-09-05 09:28:35 | Прочетена: 1293 пъти