Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


Сред медицинските специалисти българите имат най-голямо доверие на фармацевтите


Данни от социологическо проучване на агенция „Тренд“, представени на

Първата национална конференция "Заедно за повече здраве", 29.10.2019 г.

Българският лекарски съюз, Българският фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) са организатори на националната конференция, където се коментираха възможностите за подобряване на българското  здравеопазване. По време на Първата национална конференция „Заедно за повече здраве“, която се проведe в София, социологическата агенция „Тренд“ представи резултатите от проучване за здравеопазването.

Участниците в социологическото изследване поставят ниска оценка на здравната система у нас, а 73 на сто безапелационно вярват на фармацевтите. Също така 96% смятат, че парите за здравеопазване трябва да се харчат по-ефективно, а 95% вярват, че за пациентите е важно да се осигури навременен достъп до лекарства.

Сред медицинските специалисти, 64% имат доверие на лекарите, а на медицинските сестри и акушерките – 65%. От социологическото проучване се налага изводът, че държавата е тази, която трябва да отделя повече средства за здравеопазване - така смятат  86% от участниците в изследването.  

В България има 3 880 аптеки, но има дори общини, в които няма аптека, работеща с НЗОК, коментира проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз. „Оказва се, че страната ни е на средно ниво по осигуреност с фармацевтични грижи“, допълни председателят на БФС.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков посочи, че лекарствоснабдяването у нас с иновативни медикаменти се подобрява. 176 са новите молекули, въведени в България в последните години.


Сподели

Публикувана на 2019-11-01 14:46:46 | Прочетена: 340 пъти