Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


Аптеките поставят 1,3 милиона ваксини против сезонен грип


По данни за ваксинациите против сезонен грип 71,1% от аптеките в Англия са участвали в последната към момента програма за ваксинации миналия сезон. Броят на участващите аптеки е с 530 повече в сравнение с кампанията от предходната година, а ваксинациите са с над 393 хиляди повече. За сезон 2017/2018 г. в аптеките са поставени 1,3 млн. ваксини. Професионалните заинтересовани страни, участвали в договарянето на инициативата я определят като „историческа“. По данни на Националната здравна каса, една от аптеките, която има договор за предлагането на специализираната услуга, е поставила над 1000 ваксини. Според представител на Националната здравна каса този факт свидетелства за усилията, отдадеността и отличното обслужване от страна на фармацевтите в полза на пациентите, независимо от трудностите в сектора в момента. Според същия представител не е изненада, че броят ваксинации расте всяка година. Екипите на аптеките все повече и повече желаят да разнообразяват гамата от медицински и клинични услуги, предлагани на пациентите и местните общности, като така се намалява натоварването на останалите доставчици на здравни услуги.

Съгласно доклад на органите, ангажирани с общественото здраве в Англия, делът на ваксинациите против сезонен грип, поставени в аптеки постепенно расте. Към момента по-голямата част все още се поставя от ОПЛ. Най-много пациенти, получили своите ваксини в аптека, са лица над 65 г., а делът им от всички ваксинирани лица за тази възрастова група е 9,8%. За всички възрастови групи се наблюдава лек ръст на ваксинирането в аптека. Болшинството пациенти на възраст от 6 м. до 65 г., които са в риск, са се ваксинирали при личния си лекар (86,7%), а 8,2% са посетили за целта аптека. От бременните жени, вкл. тези в риск, 86.4% са се ваксинирали в практиките на ОПЛ, а 5,5% - в аптека. Само 0,1% от децата на две и три години са ваксинирани в аптека. Заключението на доклада е, че кампанията е успешна и ще продължи наблюдението на съответните групи и в бъдеще.

Аптеките могат да поставят ваксини против грип по силата на договор със Здравната каса от 2015/2016 г. насам. Дейността не е задължителна. Един от критериите за извършването й е наличие на помещение за консултации.

Източник: PJ


Сподели

Публикувана на 2018-06-12 10:05:11 | Прочетена: 32 пъти