Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


Великобритания: Първи крачки в доставка на лекарства в отдалечени райони с дронове


Няколко фирми разработват технология за доставяне на медицински материали, вкл. ваксина против бяс в Руанда и кръв в Швейцария с помощта на дронове. Идеята обаче води и до притеснения доколко е практична, поради различни съображения. Едно от тях е, че дроновете се възприемат като нещо неестествено или свързано с военна заплаха. Предстои труден път, но към момента е несъмнено, че дроновете имат своите приложения и потенциални ползи.

Гъмжащо от дронове небе може да ни притеснява, защото не знаем дали летящите машини не се използват, за да бъдем контролирани или за военни цели. Но картината се променя постепенно. Търговски дружества, като онлайн търговеца „Амазон“, изпробва ползването на дронове за доставки на стоки. Хуманитарни организации обаче също проявяват интерес към технологията за снабдяване на жизнено важни материали и продукти в труднодостъпни райони.

В условия на най-голямата хуманитарна криза от времето на Втората световна война днес използването на дронове за доставка на лекарства е напълно уместно.

Приложението може обаче да е по-широко, не само на територията на развиващи се страни. Дали дронове не могат да доставят спешно инхалатор на дете с пристъп на астма в центъра на Лондон? Или лекарства на лица с увреждания, за които е трудно да отидат до аптеката?

Стойността на световния пазар на дронове главоломно расте от година на година. През 2014 г. е бил 450 млн. евро, а до 2022 г. се очаква четворен ръст до 1,8 млрд. евро. Това е сериозен стимул за фирмите за търсене на новаторски решения и приложения.

Технологичното развитие също е динамично, като с течение на времето продължителността на полета и полезният товар на дроновете ще нарастват. И цените търпят развитие, като хуманитарни организации също биха могли да си позволят технологията. В същото време предстои дълъг път, преди дронове да могат да се ползват рутинно за подобни цели.

Източник:The Pharmaceutical Journal, PJ August 2017 online, online | DOI: 10.1211/PJ.2017.20203244


Сподели

Публикувана на 2017-09-12 13:03:56 | Прочетена: 36 пъти