Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


Великобритания: Родителите първо да се обръщат към фармацевта, когато децата им са болни


    С нова кампания здравните власти насочват родителите първо към фармацевтите, вместо към ОПЛ, когато децата са с банални оплаквания. По данни на Националната здравна служба, разходите за посещения при ОПЛ при състояния, които отшумяват от само себе си, например болки в стомаха, възлизат на 850 млн. британски лири годишно. Пациентска организация призовава родителите все пак да не се отказват от консултация с лекар. От средите на ОПЛ посочват, че ако децата поддържат упорито висока температура, трябва да се търси медицински специалист. 

      Целта на кампанията е да насърчава хората първо да посетят своя местен фармацевт, за икономии на средства и време, които могат да се използват за най-болните пациенти.

      Всяка година се отчитат около 18 млн. посещения при ОПЛ и 2,1 млн. в спешните отделения за т. нар. оплаквания, които отшумяват спонтанно, като разходите за услугата се равнява на стойността на повече от 220 000 операции за смяна на тазобедрена става или 880 000 операции за отстраняване на катаракта.

      Проучването на над 2 000 души в Англия установява, че 35% от родителите на деца под 5 г. биха отишли ​​налекар, акодететоим е слекозаболяване, като болка в ушите, диария или болка в стомаха, а 5% директно търсят спешна помощ. Едва 16% от възрастните биха се обърнали първо към фармацевт.

      Д-р Брус Уорнър от НЗС подчерта, че висококвалифицираните фармацевти са в състояние да предложат клинични съвети и ефективни лечения за широк спектър от често срещани, но незначителни здравни проблеми.

      Кампанията е насочена към начини за оптимизиране на системата като цяло, включително заради недофинансиране и неоптимално управление на човешките ресурси, без да се ограничава достъпът на пациенти до специалисти.

    Фармацевтите могат да извършват редица дейности, сред които консултации относно безопасната употреба на лекарства, отпускани с рецепта и без рецепта, съвети за редица често срещани леки заболявания и наранявания (възпалено гърло, кашлица, грип), насочване към ОПЛ, съвети за здравословен начин на живот, прегледи за ранна диагностика и профилактика на сърдечно-съдови заболявания, диабет от втори тип и пр. за лица на възраст 40-74 г. и др.

Източник: http://www.bbc.com/news/health-43002740  


Сподели

Публикувана на 2018-02-27 09:36:50 | Прочетена: 84 пъти