Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


Германия: Да се позволи ли на фармацевтите да поставят ваксини?


     Все още има какво да се желае по отношение на покритието на населението с ваксинации в Германия. Продължава и дебатът по различни аспекти на въпроса - дали ваксинирането да стане задължително или да се позволи на други професионални групи да го извършват. Изданието DAZ представя различните мнения.

      През 2015 г. в Швейцария се разреши поставянето на ваксини в аптеки при определени условия. Фармацевтите трябва да докажат своята пригодност след обучение (първоначално кратко обучение и последващо редовно такова), след което получават разрешително да извършват манипулацията. Над 500 аптеки в 18 кантона предлагат специализираната услуга. Във Великобритания, Ирландия, Португалия, САЩ, Канада и Австралия пациенти също могат да се ваксинират по желание против грип или туберкулоза от магистър-фармацевт.

      В посочените страни се подобрява и нормата на ваксиниране в резултат на практиката.

     Кристиан Рот, студент по фармация и председател на Международната асоциация на студентите по фармация, подкрепя извършването на ваксинации в аптеки. Рот обаче счита, че въвеждането на задължително ваксиниране е твърде радикално. Според фармацевта от Щутгарт Кристоф Гулде поставянето на ваксини от фармацевти не е въпрос на специални умения и не е свързано реално с развитие на фармацевтичната компетентност. „Докато няма сериозни трудности в системата, ваксинирането следва да се извършва от лекарите“.

Източник: DAZ  


Сподели

Публикувана на 2018-03-12 13:23:59 | Прочетена: 140 пъти