Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


Германия – онлайн аптеките дават рецептата за растеж


Zur Rose и Shop Apotheke са водещи онлайн аптеки в ЕС и виждат потенциал в Германия въпреки яростния отпор от страна на традиционните аптеки. Двете търгувани на борсата дружества са безапелационни лидери в Европа и явно рецептата за успех е все по-голямо разширяване.

Швейцарската група Zur Rose, притежаваща аптеката за дистанционна търговия с лекарства с марка Doc Morris най-вероятно ще отчете продажби на стойност над 1 млрд. евро тази година. Shop Apotheke Europe, регистрирана на Франкфуртската фондова борса, но с централа в Холандия, се стреми към продажби от 560 млн. евро през 2018 г. И двете онлайн аптеки са постигнали ръст чрез придобивания, финансирани през фондовите борси.

Очевидно е, че и двете компании се целят в Германия, най-голямата икономика в Европа. Главният финансов директор на Shop Apotheke Europe Улрих Вандел посочва, че Германия е най-големият пазар и че дружеството представлява интересен партньор за доставчици, които искат да реализират по-големи обеми от продажби, вместо да инвестират мащабно в логистика.

Независимо че пазарът на Германия е привлекателен, той е в същото време сложен и с много механизми за защита. Един фармацевт може да притежава не повече от пет аптеки, поради което в страната няма големи аптечни вериги, аналогични например на

Boots във Великобритания или CVS в САЩ. Също така има забрана за притежаване на аптеки или дялове от такива предприятия от лица, които не са фармацевти. Това означава, че онлайн аптеки не могат пряко да купуват дялово участие в германски аптеки. Вместо това те се насочват към придобиване на фирми за логистика или доставчици на едро.

Цените на акциите на Zur Rose и Shop Apotheke нараснаха над два пъти през годините след излизането на борсата (съответно 2017 и 2016 г.). Имаше за кратко спад заради забрана, касаеща онлайн аптеките, договорена от коалиция между консервативните сили и социалдемократите. Съдът на Европейския съюз през 2016 г. обаче отмени закон в страната, задължаващ чуждестранни фирми за дистанционна търговия да се придържат към цените на лекарства с рецепта, установени от Германия.

Оттогава тези фирми предлагат намаления, които немски аптеки не могат. Германски фармацевтични сдружения лобират властите да забранят онлайн търговията с лекарства. Здравият министър Йенс Шпан все още не е предприел действия, а по мнението на експерти подобна забрана би противоречала на европейските закони.

Дори правителството да предприеме ограничения на онлайн търговията с лекарства, Zur Rose и Shop Apotheke едва ли имат повод за притеснение. Според консултанта г-н Бродткорб заплахата срещу традиционните аптеки не е онлайн търговията на лекарства с рецепта, а на тези без рецепта и на козметичните продукти. Вандел споделя същото мнение и е убеден, че бъдещето е все по-силно навлизане на онлайн търговията. Той вижда сериозен потенциал за растеж в страни от Южна Европа, като Испания, Италия и Франция, както и Германия.

Инвеститорите дотолкова са завладени от онлайн аптеките, че са склонни да пренебрегват загубите. За миналата година загубата на Zur Rose и Shop Apotheke е съответно 36 млн. швейцарски франка и 21 млн. евро.

Според Бродткорб обаче на европейската сцена може да се появи сериозна заплаха, в лицето на „Амазон“ като силен конкурент. Американският гигант миналото лято тихо започна да продава генерични лекарствени продукти без рецепта. Същият има и планове, оставени на стендбай, за разширяване на търговията с лекарства с рецепта. Според него американската компания разполага с капитала да навлезе на този пазар.

Shop Apotheke не очакват „Амазон“ да стъпи скоро на немския пазар. „За целта те трябва да купят чуждестранна онлайн аптека. Ние ясно отхвърлихме слуховете, че водим преговори с „Амазон“ по въпроса," уточнява Вандел. „Също така „Амазон“ биха се изправили пред един силно разнороден пазар в Европа. В момента компанията е достатъчно заета със своя местен пазар в САЩ."

Източник: PGEU Newsletter, 1st - 29th June 2018


Сподели

Публикувана на 2018-07-13 10:14:54 | Прочетена: 122 пъти