Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


Здравните професии приветстват становището на ЕП по следващия бюджет на ЕС


      Съветът на европейските лекари по дентална медицина, Постоянната комисия на европейските лекари и Фармацевтичната група на ЕС приветстват решението на Европейския парламент (ЕП) за гласуване в полза на следващия дългосрочен бюджет на ЕС, Многогодишната финансова рамка (МФР).

        Актът на ЕП демонстрира позицията, че дори и във времена на бюджетни ограничения икономически растеж не е възможен без инвестиране в здравеопазване. ЕП призовава следващата МФР да отразява отговорността на ЕС за осъществяване на Целите за устойчиво развитие в областта на здравеопазването и проблемите на здравето, свързани с околната среда. Следващата МФР следва и да подкрепя страните-членки в усилията за елиминиране на неравенствата в здравеопазването.

      По думите на г-н Хесус Агилар Сантамария, Президент на Фармацевтичната група на ЕС, първата стъпка е направена от Парламента, като сега призивът е Европейската комисия да отчете ясната визия за здравеопазването, подкрепена от ЕП при изготвянето на проекта на МФР.

        Позицията на президента на Съвета на европейските лекари по дентална медицина д-р Марко Ланди е: „Въпреки че осъзнаваме, че една от целите на ЕС е укрепването на вътрешния пазар, ние подчертаваме, че инвестициите в здравеопазване и работна сила с добро здраве е предпоставка за устойчив и включващ икономически растеж“.

Източник: CED  


Сподели

Публикувана на 2018-03-30 14:40:48 | Прочетена: 75 пъти