Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


Малта официално узаконява канабиса за медицинска употреба


      Наскоро приет проектозакон позволява на лични лекари да предписват канабис на пациенти, които ще могат да го получават в аптеки срещу рецепта и след одобрение на контролна карта. Лекарствените форми не са за пушене. Малта официално узакони медицинския канабис, след като прие терапевтичните ползи от него, и обяви намерение да внесе 15 кг канабис за медицинско приложение. Парламентът на Малта прие след трето и окончателно четене на 26 март тази година изменения в закона за наркотичните зависимости, чиято философия е при зависимости да се предоставя помощ и лечение, а не преследване. Представител на парламента съобщи в Туитър, че е приключило обсъждането на проекти на текстове в посока закон за производство на канабис за медицински и изследователски цели.

       С новата регламентация канабис за медицинска употреба ще се отпуска на пациенти, страдащи от хронична болка, спастичност при множествена склероза и странични ефекти от химиотерапия. Приети са и пет проекта за производство на медицински канабис на обща стойност 30 милиона евро. Три от проектите са канадски, а останалите два са с австралийско и израелско участие. Очаква се те да създадат 185 нови работни места. Според министър от кабинета, интересът от страна на инвеститори е висок. 

      Промените в законодателството се приветстват от организации, подкрепящи употребата на канабис.

       В случай на нерегламентирана употреба нарушителите могат да изгубят разрешението си за дейност. Неправителствени организации, като „РиЛийф“ (ReLeaf) посочват, че актът е важна стъпка, която ще донесе ползи на пациентите, като ще е необходимо допълнително уреждане на етикетирането и диференциацията между активните химически вещества тетрахидроканабинол /THC/ и канабидиол  /CBD/. Важно съображение е властите да поддържат поносими цени и да се водят най-вече от здравния интерес на пациентите. Сред проблемните въпроси е разширяването на списъка на заболявания, при които е разрешена употребата на канабис. Към момента заболявания като глаукома и епилепсия не са в него, а надеждата на неправителствените организации в сектора е това да се промени.

Източник: maltatoday


Сподели

Публикувана на 2018-04-05 10:00:32 | Прочетена: 111 пъти