Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


Масова препродажба на лекарства от Австрия за Германия


       „Мои колеги купуват сравнително по-евтино скъпоструващи лекарства и ги препродават в Германия с 50% надценка. Това води до недостиг на лекарства в Австрия, а потърпевши са пациентите.“ Така австрийски фармацевт определя ситуацията в страната. По данни на фармацевти, засегнати са един до два процента от потребителите, нуждаещи се от лекарства с рецепта. Освен индивидуални фармацевти, от експорта се възползват и производители и търговци на едро. Някои от тях взаимно си прехвърлят отговорността. Според генералния секретар на Асоциацията на фармацевтичната индустрия в Австрия, Ян Оливер Хубер, свободното движение на стоки може да доведе до намалено предлагане, поради това, че заради разликите в цените търговците на едро се насочват към по-големи маржове чрез износ. Представител на Асоциацията на търговците на едро на фармацевтични продукти отвръща: „Нашите търговци на едро изнасят лекарства само когато австрийският пазар е осигурен“.

       „Теоретично в Австрия имаме достъп до най-съвременните лекарства. Но на практика често навън се плаща повече“. Това посочва Томас Файтшегер от Камарата на фармацевтите на Горна Австрия. В Австрия цените на лекарствата се договарят от главната организация на здравноосигурителните институции и фармацевтичната индустрия. От организацията контрират твърденията на Файтшегер, че цените в Австрия били ниски: „Като цяло цените в Австрия през 2015 г. са били с 1,5% по-високи от средните за ЕС“. Но Германия специално е страна с високи цени на лекарствата.

       Австрийските власти добре познават проблема. Макар че не се харесва на тях, практиката не подлежи на ограничения, докато протича законосъобразно.

     В Германия съществува подобен проблем. Оттам износът е в посока Скандинавските страни. Наблюдават се и познатите взаимни обвинения. Недоволството на фармацевтите е, че производителите се възползват от канали за пряка търговия и прескачане на търговците на едро, като например Pharmamall.

Източник: deutsche-apotheker-zeitung


Сподели

Публикувана на 2018-04-04 09:00:56 | Прочетена: 97 пъти