Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


Полша с планове да ограничи големите аптечни вериги


От началото на м. юли 2017 г. само дипломирани фармацевти ще могат да притежават аптеки в Полша, като един фармацевт ще може да е собственик на не повече от четири аптеки. Въвеждат се и нови ограничения относно броя аптеки, които могат да бъдат откривани на територията на определен пазар.

Управляващата дясна партия с националистически уклон „Право и справедливост“ (Pies) обяви, че промените са за закрила на независимите аптеки, които често са семеен бизнес, срещу нелоялна конкуренция от големи чуждестранни вериги със средства да инвестират в агресивно развитие.

„Здравето е ценност, оправдаваща ограничаването на свободата на стопанската дейност,“ посочи Константи Радзивил, министър на здравеопазването, по време на дебат в парламента по мярката през м. април. „Фармацевтичните услуги са здравни услуги. Не всеки може да притежава болница и не всеки следва да притежава аптека. Здравето не трябва да е поредният бизнес, както и никъде по света случаят не е такъв.”

Лобисти в полза на аптечния бизнес опонират, че изменените регламенти ще доведат до повишаване на цените и ограничаване на достъпа до лекарства.

Всичко сочи, че полският аптечен пейзаж е в преход: над 360 независими аптеки преустановиха дейност през 2016 г., като в същото време се появиха повече от 500 аптечни вериги. Но, както твърдят и критиците на новите регламенти, повечето така наречени аптечни мрежи са всъщност малки вериги с по няколко обекта. По данни от сектора, в края на 2016 г. 380 от 395 аптечни вериги са полска собственост.

Според Марчин Пискорски, председател на асоциацията на фармацевтичния бизнес PharmaNet: „Те предимно са собственост на семейства и малки полски фирми, а не на международни мрежи. Така че новият закон ще засегне развитието на бизнеса, който претендира да защитава.”

Съгласно новите разпоредби за гъстота, подписани от президента на Полша през май, откриването на нови аптеки ще се допуска само в общини с повече от 3 000 души на аптека. Когато фармацевт желае да стартира дейност, той ще може да отвори аптека, само ако няма вече друга такава на отстояние по-малко от 500 м.

Пискорски твърди, че още с влизането в сила на новия закон, много собственици ще бъдат обречени, веднага щом изтече техният лиценз, защото няма да отговарят на новия закон. Собствениците на отдаваната под наем търговска площ ще могат да вдигнат наемите, тъй като знаят, че за фармацевтите е трудно да преместят своя бизнес. И накрая, посочва той, в по-малките общности с по-малобройни аптеки, цените на лекарствата, неподлежащи на регулация и реимбурсация от държавата, може да нараснат поради отсъствието на конкуренция.

PiS упорито отстоява стратегията с неизменния аргумент, че промените са за защита на малките аптеки, които са семеен бизнес срещу „никнещите като гъби големи чуждестранни вериги,“ по думите на депутата от PiS Валдемар Буда по телевизия Poslat.

Някои независими оператори приветстват промените. Според тях разпоредбите за ограничаване на откриването на нови аптеки ще им донесе повече сигурност в условията на пазар, в който са подложени на натиск от по-големи вериги.

„Получавам 5% отстъпки от доставчиците, докато средно големите вериги се радват на 20%, а големите – на 50%,” споделя Данута Ковал, собственик на аптека, пред „Газета Виборча“. Ковал твърди, че реално тя плаща за отстъпките на големите вериги.

„Онова, което доставчиците губят от големи рабати, избиват от независими аптеки, като мен,“ казва тя.

Измененията съвпадат със силен подем във фармацевтичния сектор. Ръстът на продажбите за 2016 г. е над 6%, в размер на 31.7 млрд. злоти (7.5 млрд. евро), по данни на органа за саморегулиране на индустрията – Полската фармацевтична камара (NIA).

Източник: Politico


Сподели

Публикувана на 2017-07-05 13:58:20 | Прочетена: 260 пъти