Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


Франция казва „НЕ“ на онлайн аптеките


Управител на аптека във Франция се обръща към най-горната съдебноадминистративна инстанция в страната във връзка със забрана да продава по интернет лекарства без рецепта. Делото е образувано непосредствено след влизането в сила съвсем наскоро на разпоредбите за строг контрол на онлайн продажбата на лекарства без рецепта и засилените мерки за защита на конвенционалния канал за продажба на лекарствени продукти в аптеки.

През януари апелативният административен съд в град Нант задължи Филип Лайе, основател на pharmagdd.com, да обработва заявките и наличностите за интернет продажба на лекарствени продукти единствено на територията на своята аптека, а не в просторно помещение на 3 километра от търговския обект за традиционна продажба.

Съдът обоснова решението си с нуждата от мерки за борба срещу фалшифицираните лекарствени продукти и необходимостта фармацевтите надлежно да консултират пациентите за най-подходящата терапия за тях, независимо дали продуктите се продават на гише или по интернет. Адвокатът на ищеца се позовава на европейските закони, според които ограниченията на онлайн продажбата на лекарства следва да са единствено с оглед опазване на общественото здраве. Адвокатът каза пред Morning Health Care, че принуждаването на аптеките да обработват заявките за онлайн продажби в тясното пространство на физическите аптечни обекти поставя тези търговци в неравностойно положение в един силно конкурентен пазар, доминиран от чуждестранни фирми. Активисти за защита на конкуренцията в страната миналата година също предупредиха, че прекалено големите пречки пред купуването на лекарства онлайн могат да пренасочат потребителите към чуждестранни или нелегални уебсайтове.

Източник:

http://www.politico.eu/pro/politico-pro-morning-health-care-presented-by-abbvie-alcohol-the-new-tobacco-irish-health-vision/

 

 


Сподели

Публикувана на 2017-03-13 11:51:21 | Прочетена: 71 пъти