Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


Чешката република предлага нов метод за ограничаване на паралелния износ на лекарства


Ново предложение би позволило на чешките органи по лекарствата да следят наличностите на лекарства и да ограничават така наречената паралелна търговия на лекарства, ако води до недостиг на лекарствени продукти. Това е най-новият от редица регламенти в Централна и Източна Европа за контрол върху паралелната търговия на лекарства за предотвратяване на случаи на недостиг на лекарствени продукти.

През миналата година Румъния въведе подобни положения. При паралелната търговия се купуват лекарствени продукти в места като България, Словакия и Чешката република, за да се продават в други страни, в които цените са по-високи, например Германия и Великобритания.

В своите опити да контролират паралелния износ, правителствата влизат в противоречие с европейските правила за свободно движение на стоки на единния пазар. Спрямо Словакия имаше инициирана процедура за нарушение по въпроса, поради което се внесоха изменения в проектозакон, разглеждан в момента от Европейската комисия.

Производители на лекарства и паралелни износители неотдавна препоръчаха нов пакет правила, които властите могат да прилагат за предотвратяване на случаи на недостиг. Ако даден лекарствен продукт не е наличен на чешкия пазар заради паралелна търговия, чешкото министерство на здравеопазването ще го включи в специален списък. Дистрибутори, желаещи да изнасят продукти от този списък, са длъжни да уведомят съответния орган за контрол на лекарствата в Чехия.

Износът може да бъде ограничен или забранен, ако се установи риск от недостиг на лекарството. Законът влиза в сила, след като бъде подписан от президента на републиката. Според говорителя на Министерството на здравеопазването на Чехия Европейската комисия е уведомена за предложението.

Източник:

http://www.politico.eu/pro/czech-republic-proposes-new-way-of-limiting-parallel-export-of-drugs/

 


Сподели

Публикувана на 2017-03-13 11:56:55 | Прочетена: 99 пъти