Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


Чехия предлага ограничения на паралелния износ на лекарства


Министерството на здравеопазването на Чехия възнамерява да промени Закона за лекарствените продукти като мярка срещу недостига на лекарства. Измененията ще включват ограничаване на паралелния износ и облекчаване на нормативните изисквания, за да се позволява внос на лекарства, които не отговарят на административните разпоредби, но които са с доказано качество, безопасност и ефикасност. Например след Брекзит Чешката република ще допуска лекарствени продукти, произведени във Великобритания, които все още не са получили одобрение по линия на Добрите производствени практики на ЕС.

Министерството също така иска да вмени отговорността за навременна доставка на лекарства в аптеките на производителя, а не на дистрибутора. За целта производителите ще са задължени да въведат и използват електронна автоматизирана информационна система за поръчка на предписани лекарствени продукти. Системата по същество ще е за управление на спешни/извънредни случаи и ще се ползва за лекарствени продукти с недостатъчна наличност.

С проект на изменение на Закона за общественото здравно осигуряване се цели реимбурсиране на лекарствени продукти, които са предложени като алтернатива на предписаните лекарства. В момента се извършва оценка на всички предложени изменения, като се очаква да влязат в сила през първото тримесечие на идната година.

Повече информация тук.

Източник: PGEU Weekly Newsletter, 15th - 19th April 2019


Сподели

Публикувана на 2019-05-14 08:49:17 | Прочетена: 238 пъти