Магистър - фармацевтът Мирослава Люцканова: Вендинг автомати за лекарства извън аптеките крият много рискове


Категорично сме против осъществяването на идеята да се поставят вендинг машини за лекарствени продукти, които да са извън аптеките в малките населени места и така хората да имат безконтролен достъп до лекарства. Това заяви председателят на Регионалната фармацевтична колегия (РФК) в Добрич – магистър-фармацевтът Мирослава Люцканова. Тя изрази позицията на Колегията в Добрич, като част от Българския фармацевтичен съюз (БФС) и обяви, че предстои РФК –Добрич и съответно БФС да излязат със становище по темата, което ще бъде изпратено до Министерството на здравеопазването.

Идеята за вендинг автомати за лекарства е пореден опит за омаловажаване на професията ни, а фармацевтът е най-достъпния за пациентите консултант по здравни въпроси. Една аптека не е просто търговски обект. Хората често ни споделят конкретни проблеми, на които заедно търсим решение, обясни Люцканова.

Нужна е консултация със специалист дори за лекуването на една настинка. Машината не може да направи това. Освен това не е ясно кой ще контролира и ще отговаря за тези машини. Сега отговорността за здравето на пациентите се поделя 50 на 50 между лекарите и фармацевтите, заяви председателят на Регионалната фармацевтична колегия.

Друго притеснение е, че в момента предложението е неясно  формулирано. Няма яснота дали в машините ще има само ОТИСИ продукти (лекарствата без рецепта) или с времето постепенно ще се разшири списъка и с други лекарства, което е недопустимо, смята магистър фармацевтът. Тя подчерта, че България е една от водещите страни по антибиотична резистентност, следствие от злоупотребата с антибиотици.
Дори да се предлагат само ОТИСИ продукти, то те трябва да се използват не повече от 5 дни. Не е ясно как ще се контролира колко време се взема дадено лекарство, ако е достъпно от вендинг автомат. Луцканова съобщи, че 10 на сто от пациентите в Америка (там има подобни вендинг автомати) вече страдат от чернодробни проблеми заради злоупотребата с парацетамол, а всички пиретици и ОТИСИ продукти съдържат парацетамол.

Подготвяната промяна ще лиши пациентите от фармацевтична грижа, увеличава риска от предозиране с лекарства и е опасност за лесен достъп до лекарства и за деца, категорична е Мирослава Люцканова.
 

Видеото може да видите ТУК

Репортаж на Галина Бозукова и Преслав Димитров

 

Източник: Добруджа ТВ


Сподели

Публикувана на 2024-03-20 09:24:04 | Прочетена: 312 пъти