Маг. - фарм. Васил Ходжев: Законодателят и държавата да гледат на аптеката като място за получаване на здравна услуга


Години наред Фармацевтичният сектор е бил неглижиран от държавата и това неглижиране на практика е довело до липсата на аптеки в малките населени места. Това каза в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“ Васил Ходжев – фармацевт и член на УС на Български фармацевтичен съюз.

По думите му липсата на контрол от страна на държавата се проявява в това, че в България има неравномерно разпределение на аптеките в страната, което оставя малките населени места пренебрегнати. Васил Ходжев припомни още, че средностатистически в България броят аптеки е един от най-високите на глава от населението. "Държавата е трябвало да помисли за това да регулира минималните отстояния между аптеките, както и да свърши много по-рано една важна работа, за която БФС настояваше дълго време, а именно въвеждането на аптечната карта като инструмент и критерии за разкриването на нови аптеки,“ обясни той.

Васил Ходжев обясни още, че липсата на законова основа за ограничаване на откриването на аптеки води и до тази концентрация в големите градове и липсата на такива в малките. "Има едно грубо нарушение на изискването от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, един търговец да притежава до 4 аптеки. Това в България се заобикаля лесно, като виждаме струпване на огромни вериги от аптеки, които обаче за съжаление са струпани в икономически привлекателните места, което води до огромна конкуренция спрямо по-малките аптеки, които не могат да си позволят да съществуват. По този начин не се развива фармацевтичния сектор.“

Според фармацевта съществуващата от края на миналата година Аптечна карта на България е един от добрите инструменти за борба с неравномерното разпределение на аптеките в страната и по думите му предстои тя да започне да се използва и да регулира къде да се разкриват нови аптеки, както и да се идентифицират места, където има основен недостиг на аптеки.

Аптеката е предимно и първо здравно заведение и нашата отговорност е да осигурим здравна фармацевтична грижа на пациентите, които са в малките населени места, каза още той и обясни, че за да се случи това, аптеката трябва да бъде разглеждана като услуга, а не като търговско заведение. "Именно тук е грешката на държавата и неглижирането, че дълги години фармацевтичния сектор е оставен да се развива единствено и само по търговски механизми и правила, което е абсолютно недопустимо. Когато законодателят и държавата започнат да гледат на аптеката като на място за получаване на здравна услуга, тогава нещата ще се променят,“ категоричен е фармацевтът и член на УС на БФС Васил Ходжев.  

Цялото интервю може да чуете ТУК

 

Източник: Радио "Фокус"


Сподели

Публикувана на 2024-03-29 15:27:27 | Прочетена: 653 пъти