БНР Хоризонт 24.06.2024 - Димитър Маринов: Може все по-често да виждаме надписи на аптеките, че не работят с НЗОК


Няма как една и съща дейност да се извършва за в пъти по-малко заплащане. Аптеките ще спрат да работят и все по-често ще виждаме надписи, че не работят с НЗОК.

Това каза пред БНР Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз, като коментира проект за нормативни промени, предвиждащи електронните рецепти за лекарства по Здравна каса да могат да се изпълняват частично в аптеките.

Идеята е при липса на даден медикамент, пациентът да го потърси на друго място или да изчака доставката му в същата аптека в рамките на 24 часа.

Ако в аптеката са налични само някои от предписаните на човек лекарства, фармацевтът може да ги отпусне на момента и рецептата ще се води частично изпълнена. Останалата част от нея трябва да бъде изпълнена в срок от 2 работни дни, но не по-късно от датата на валидността й, предвиждат нормативните промени.

Повторното отпускане на лекарства може да се случи в същата или в друга аптека, която работи със Здравната каса. Целта е да не се прекъсва терапията на пациентите, включително когато в аптеката нямат достатъчно опаковки от дадено лекарство.

"Според предложените промени заплащането за аптеките остава по стария начин, което означава, че от една рецепта, ако бъдат изписани всички лекарства, аптеката ще получи заплащане само за една рецепта, а ще отпусне цялата терапия на пациента", обясни той.  

По думите на Маринов мотивите на Здравната каса са чисто финансови - искат да плащат по-малко на аптеките:

"А никога не се е вълнувала от това какви затруднения има пациентът. Ако са се вълнували от това, досега да са направили тези промени, когато въведоха електронните рецепти. В момента единственият мотив на НЗОК за това нещо е да плаща по-малко".

Интервюто на Диана Янкулова с Димитър Маринов можете да чуете от звуковия файл ТУК.

 


Сподели

Публикувана на 2024-06-25 08:38:12 | Прочетена: 132 пъти