Nova TV Здравей България, 27.06.2024: Димитрия Стайкова - Фармацевти: Има риск от фалити на аптеки заради промените в НЗОК


маг.-фарм. Димитрия Стайкова, Председател на УС на РФК Пловдив:

Задават се фалити на аптеки и реален риск пациенти да останат без лекарства. За това алармират от Фармацевтичния съюз у нас. Причината са предложените промени в правилата за предписване и отпускане на медикаменти, които се заплащат изцяло от Касата.

 

„Фармацевтите в момента наистина са готови на протестни действия. От 1 април една голяма група лекарства за сърдечносъдови заболявания – над 50 лекарствени молекули, които в списъка на Касата присъстват с над 400 продукта, станаха 100% безплатни за пациента. Все още обясняваме, че когато някой каже, че са безплатни, това не означава, че пациентът няма да доплаща нищо”, заяви председателят на регионалната фармацевтична колегия Димитрина Стайкова.

 

Ще имат ли достъп до лекарства пациентите при фалити на аптеки

 

За това, че аптеките доставят медикаментите на пациентите, търговските обекти ще получават по-малко от 5 лв. от Здравната каса, вместо да бъдат покрити реалните разходи, които правят за обслужването по тези рецепти. Така драстично се орязват приходите на аптеките и техните печалби. „Когато тези лекарства са безплатни, аптеката е лишена от възможността да сложи надбавка и от икономическия си смисъл на съществуване”, допълни тя.

 

Стайкова обясни, че хората могат да получат безплатно само най-евтиния представител в дадена лекарствена молекула - т. нар. носител на най-ниската или референтна стойност. Ето защо имало риск много от аптеките да прекратят договорите си със Здравната каса.

 

От Министерството на здравеопазването заявиха за NOVA, че заради констатиран недостиг на пари в НЗОК се налага да бъдат направени промени в правилата. От Касата обясняват, че от април насам плащанията към аптеките за обработка на тези рецепти са скочили драстично. Очаква се реформите да намалят разходите с 1 млн. лв. на месец.

Интервюто можете да видите ТУК.

 


Сподели

Публикувана на 2024-06-27 15:12:17 | Прочетена: 200 пъти