Фармацевтите у нас са готови за протест


Фармацевтите са готови за протест заради предложения за промени в заплащането им от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това каза Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Предвижда се протестът да бъде на 4 юли, като от 09:00 до 09:30 ч., когато в аптеките ще отпускат лекарства само за спешни случаи. В този часови диапазон собственици на аптеки ще внесат в районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с НЗОК, каза още Маринов.

По думите му, ако сега собствениците на аптеки решат да продължат да работят по предвидения нов ред, аптеките им ще спрат работа след няколко месеца, тъй като няма да могат да се издържат само от продажба на лекарства без лекарско предписание. Според Маринов аптеките не могат да се издържат от продажба само на козметика или на лекарства на свободна продажба. 

На 4 юли, за когато е предвиден протестът, фармацевтите в аптеките ще разясняват на пациентите как се финансира дейността по отпускане на безплатна терапия, каза още Маринов. Аптеките няма да връщат пациенти, но настояваме за търпение и разбиране през този половин час, добави той.

Предложенията за промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти са публикувани за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването (МЗ), каза по-рано днес служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева и посочи, че все още в МЗ не е получено официално становище.

Според Маринов становището на съсловната организация ще бъде представено в МЗ, но досега нито МЗ, нито НЗОК са представили на данни и анализи, заради които се налагат промените.

В проекта се предлага да отпадне ограничението на една рецепта да се предписват до три лекарства, свързани с лечението на до три различни заболявания.

Електронните рецепти да могат да се изпълняват частично в различни аптеки или в една аптека, но „на части“ по различно време, в рамките на давността на предписанието, се предлага още в проекта. Според предложенията за промени, ако пациентът вземе лекарствата си от различни аптеки, Касата ще заплаща пропорционално на всяка от тях, каза преди дни и.д. управителят на НЗОК проф. Момчил Мавров. Досега НЗОК плаща на аптеката по пет лева на обработена рецепта, на която са изписани напълно заплатени от НЗОК лекарства.

Всички аптеки, които работят по договор с Касата, ще пострадат, независимо дали аптеката е малка, голяма, част от верига и независимо дали се намира в голямо или малко населено място, посочи още Маринов. Ние не сме против предложението терапията на пациента да се изпише на една рецепта и той да си вземе лекарствата от различни аптеки, но проблемът е, че ако промените влязат в сила, НЗОК „ще плаща пет лева на ЕГН, а не пет лева на рецепта“, добави той. Това означава, че за терапия, която досега сме отпускали по различни рецепти, сега ще изпълняваме същото, но само срещу пет лева, посочи още Маринов.

По думите му това е намаляване на заплащането на аптеките, тъй като се променя моделът на финансиране. Промяната се прави по средата на бюджетната година, което аптеките няма как да приемат, добави фармацевтът. По думите му предложените промени не целят да облекчат пациента, тъй като някои аптеки ще спрат работа, а това не е облекчение за пациентите, особено ако аптеката е единствена в населеното място.

Бяхме предложили НЗОК да заплаща на аптеките „на диагноза“, като това би било устойчив модел, но не можем да направим разчетите, тъй като не разполагаме с данните от НЗОК, посочи още Маринов. 

В мотивите за направените предложения за промени на наредбата е посочено, че при прилагането им, НЗОК ще спести по един милион лева на месец.


ИЗТОЧНИК: DarikNews.bg


Сподели

Публикувана на 2024-07-02 10:45:49 | Прочетена: 175 пъти