Фармацевти излизат на протест и затварят аптеки заради промени, инициирани от МЗ


Ако предложенията в Наредба 4 влязат в сила, това ще повлияе на приходите от обработката на безплатните рецепти, заради което собственици на аптеки се опасяват от фалити

Предложени промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, публикувани за обществено обсъждане, предизвикаха недоволството на Българския фармацевтичен съюз. Промените засягат предписването и отпускане на електронни предписания, заплащани частично или напълно от НЗОК. Според здравния министър целта е да се облекчат пациентите, но собственици на аптеки се опасяват от фалити, заради което се готви протест на 4 юли.

По думите на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева, която говори пред журналисти след като посети терена, избран за строителство на бъдещата национална детска болница, с предложените промени се цели облекчаване на пациентите. Кондева посочи, че в проекта се предлага да отпадне ограничението на една рецепта да се предписват до три лекарствени продукта, свързани с лечението на до три различни заболявания. Електронните рецепти да могат да се изпълняват частично в различни аптеки или в една аптека, но "на части" по различно време, в рамките на давността на предписанието, се предлага още в проекта.

Целта на предложенията е значително да се облекчи достъпът на пациента, който трябва да си купува лекарства, изписани на няколко рецепти, а има пациенти с множество заболявания или трудно подвижни, обясни Кондева.

От Българския фармацевтичен съюз обаче смятат, че въвеждането на предложените промени без ясни критерии за заплащане към аптеките, ще доведе до прекратяване на договорите на много аптеки с НЗОК и лишаване на пациентите от достъп до лечение.

В съсловната организация настояват паралелно с обсъждането на предложените промени, да се обсъжда и финансирането на дейностите по отпускане на напълно платените от НЗОК медикаменти. 

Пред БТА Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз, заяви, че фармацевтите са готови за протест. Предвижда се той да бъде на 4 юли, като от 09:00 до 09:30 ч., когато в аптеките ще отпускат лекарства само за спешни случаи.

В този часови диапазон собственици на аптеки ще внесат в районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с НЗОК, каза още Маринов. По думите му, ако сега собствениците на аптеки решат да продължат да работят по предвидения нов ред, аптеките им ще спрат работа след няколко месеца, тъй като няма да могат да се издържат само от продажба на лекарства без лекарско предписание или на козметика. 

На 4 юли фармацевтите в аптеките ще разясняват на пациентите как се финансира дейността по отпускане на безплатна терапия, каза още Маринов. Аптеките няма да връщат пациенти, но настояваме за търпение и разбиране през този половин час, добави той.

Председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Бургас Любима Бургазлиева каза пред БТА, че собственици на аптеки в областта също ще обсъдят тази вечер дали да се включат в националния протест на фармацевтичния бранш. Тя също добави, че част от промените, които се предлагат в наредбата, са свързани с обработката на безплатните рецепти. Към момента лекуващите лекари могат да изписват до три лекарства на рецепта, които се заплащат от здравната каса.

Ако предложенията в Наредба 4 влязат в сила, всички медикаменти за даден пациент, ще се изписват в една единствена рецепта, което ще повлияе на приходите от обработката на безплатните рецепти, който генерират аптеките.

Становища за актуализиране на Наредба 4 ще се събират до 4 юли, каза още председателят на бургаската фармацевтична колегия. Любима Бургазлиева добави, че ако така предложените текстове за промени в наредбата бъдат одобрени от Министерския съвет, ще има аптеки, които ще прекратят договорите си с НЗОК. Тя предупреди, че не е изключено да се стигне и до фалити. Бургазлиева е на мнение, че подобни предложения за промени в нормативни текстове трябва да бъдат по-широко обсъждани с бранша.

Преди дни проф. Момчил Мавров, и.д. управител на НЗОК в коментар за предложените нормативни промени, заяви, че няма риск пациентите да останат без лекарства, а аптеките да се откажат от договорите си с Националната здравноосигурителна каса.

В рамките на три дни сме дали възможност рецептата да бъде изпълнена в аптека, която пациентът прецени, добави той. По думите на проф. Мавров, ако пациентът получи лекарствата си от две аптеки, Касата ще заплати сумата за обработена рецепта пропорционално на аптеките. Фармацевтите получават от НЗОК по пет лева на обработена рецепта, на която са изписани напълно заплатени от НЗОК лекарства и нямат право да слагат свои надценки на медикаментите. 

Източник: Днес+


Сподели

Публикувана на 2024-07-02 10:52:26 | Прочетена: 107 пъти