Фармацевти готвят протести заради новите правила за рецептите (Обновена)


Фармацевти обявиха, че започват протестни действия заради новите правила, по които ще работят със здравната каса, инициирани от Министерството на здравеопазването.

На 04.07.2024 г., четвъртък от 9.00 до 9.30 часа в знак протест срещу промяната на финансирането на дейността по отпускане на напълно платени лекарствени от НЗОК продукти по средата на годината собственици на аптеки ще внесат в Районните здравно осигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК. По същото време фармацевтите в аптеките ще разясняват на пациентите как се финансира дейността по отпускане на “безплатна” терапия, в какъв обем е това финансиране и колко струва на аптеката да го подсигури. Ще се обслужват САМО спешни изпълнения. Нито един пациент няма да бъде върнат, всички ще бъдат обслужени, но настояваме за търпение и разбиране през този половин час, обявиха от Българския фармацевтичен съюз.

Фармацевтите не подкрепят промените, инициирани от Министерството на здравеопазването, които касаят Наредба 4, поради липсата на предварителни анализи и разчети. Припомняме, с тях отпада ограничението за отпускане на три лекарства с една рецепта. Фармацевтите не са против тази промяна, но са притеснени заради намаляването на приходите, които ще имат за обработката на рецептите. Те предупреждават, че с новите правила има риск голям брой аптеки да прекратят договорите си с НЗОК.

Собствениците на аптеки настояват за въвеждане на фиксирана надценка на всяко лекарство, отпускано на пациентите по индивидуалните им договори с касата, за да могат да покрият разходите си. Фармацевтите ще поискат срещи с МЗ, за да разяснят разходите си при отпускането на скъпоструващите лекарства и да предложат корекции на договора.

Всички аптеки, които работят по договор с Касата, ще пострадат, независимо дали аптеката е малка, голяма, част от верига и независимо дали се намира в голямо или малко населено място, посочи Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС), цитиран от БТА. Ние не сме против предложението терапията на пациента да се изпише на една рецепта и той да си вземе лекарствата от различни аптеки, но проблемът е, че ако промените влязат в сила, НЗОК „ще плаща пет лева на ЕГН, а не пет лева на рецепта“, добави той. Това означава, че за терапия, която досега сме отпускали по различни рецепти, сега ще изпълняваме същото, но само срещу пет лева, посочи още Маринов. По думите му това е намаляване на заплащането на аптеките, тъй като се променя моделът на финансиране. Промяната се прави по средата на бюджетната година, което аптеките няма как да приемат, добави фармацевтът. По думите му предложените промени не целят да облекчат пациента, тъй като някои аптеки ще спрат работа, а това не е облекчение за пациентите, особено ако аптеката е единствена в населеното място.

Бяхме предложили НЗОК да заплаща на аптеките „на диагноза“, като това би било устойчив модел, но не можем да направим разчетите, тъй като не разполагаме с данните от НЗОК, посочи още Маринов. 

Припомняме, промените бяха иниицирани с мотив установенo драстично увеличение на разходите на НЗОК за лекарства за домашно лечение, които се покриват от фонда. Ръстът е заради по-голямата реимбурсация на медикаментите за сърдечносъдови заболявания, които са за домашно лечение, назначени без протокол, и за които не се извършва експертиза.

Фармацевтите обаче подчертаха, че бюджетът на Националната здравноосигурителна каса е разписан в началото на годината, а промените за увеличената реимбурсация на лекарствата за лечение на сърдечно-съдови заболявания настъпват през април, без да бъде потърсено тяхното мнение. Според тях мотивите за констатирания недостиг на средства от страна на касата са нецелесъобразни.

С цялото становище на БФС може да се запознаете ТУК.

С коментар по проблема излезе и служебният здравен министър д-р Галя Кондева.

По думите й с предложените промени за изписване на лекарства се цели облекчаване на пациентите. Целта на предложенията е значително да се облекчи достъпът на пациента, който трябва да си купува лекарства, изписани на няколко рецепти, а има пациенти с множество заболявания или трудно подвижни, заяви тя.

Източник: Medical News


Сподели

Публикувана на 2024-07-02 10:55:30 | Прочетена: 205 пъти