Фармацевтите готвят национален протест


Българския фармацевтичен съюз е недоволен, заради предложени променив Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, публикувани за обществено обсъждане.

Тези промени засягат предписването и отпускане на електронни предписания, заплащани частично или напълно от НЗОК. Според здравния министър целта е да се облекчат пациентите, но собственици на аптеки се опасяват от фалити, заради което се готви протест на 4 юли.

По думите на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева, която говори пред журналисти след като посети терена, избран за строителство на бъдещата национална детска болница, с предложените промени се цели облекчаване на пациентите. Кондева посочи, че в проекта се предлага да отпадне ограничението на една рецепта да се предписват до три лекарствени продукта, свързани с лечението на до три различни заболявания. Електронните рецепти да могат да се изпълняват частично в различни аптеки или в една аптека, но „на части“ по различно време, в рамките на давността на предписанието, се предлага още в проекта.

Целта на предложенията е значително да се облекчи достъпът на пациента, който трябва да си купува лекарства, изписани на няколко рецепти, а има пациенти с множество заболявания или трудно подвижни, обясни Кондева.

От Българския фармацевтичен съюз обаче смятат, че въвеждането на предложените промени без ясни критерии за заплащане към аптеките, ще доведе до прекратяване на договорите на много аптеки с НЗОК и лишаване на пациентите от достъп до лечение. В съсловната организация настояват паралелно с обсъждането на предложените промени, да се обсъжда и финансирането на дейностите по отпускане на напълно платените от НЗОК медикаменти.

Пред БТА Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз, заяви, че фармацевтите са готови за протест. Предвижда се той да бъде на 4 юли, като от 09:00 до 09:30 ч., когато в аптеките ще отпускат лекарства само за спешни случаи.

Източник: Vip Media Press


Сподели

Публикувана на 2024-07-02 11:08:27 | Прочетена: 185 пъти