БНР - Ростислав Курдов: Стара Загора ще бъде домакин на национален форум на магистър-фармацевти


Българският фармацевтичен съюз ще отбележи 15 години от своето учредяване с тържествено събитие в Стара Загора тази събота, 12 февруари. То ще бъде предшествано от заседание на управителния съвет на съсловната организация, на което ще бъдат обсъдени предизвикателствата пред професията. В организацията членуват близо 6500 магистър-фармацевти. А Стара Загора не е избрана случайно като домакин на форума. Местната гилдия ще бъде отличена с наградата "Регионална фармацевтична колегия на годината".

Пред Радио Стара Загора Ростислав Курдов, председател на Фармацевтичната колегия в Стара Загора, набеляза в аванс проблемите, които се очаква да бъдат дискутирани. Един от тях е свръхнатовареността на фармацевтите у нас. 

Той изрази личното си мнение, че в контекста на ковид кризата експертизата на съсловието е ценна и необходима за обществото, като определи като "нелогично" това, че няма включен представител на гилдията в Областния медицински съвет към областния управител. "Ако се иска по-често професионалното мнение на фармацевта, мисля че можем да бъдем доста по-полезни на пациентите, което е нашата основна задача", коментира той. 

Няма формиран ясен алгоритъм за амбулаторното лечение на болните с COVID-19, отбеляза в разговора Ростислав Курдов. 

 

Остава проблемът и с липсата на фармацевти на пазара на труда в Стара Загора. Първият випуск помощник-фармацевти от Тракийския университет ще се дипломира в края на 2023 година. 


Сподели

Публикувана на 2022-04-01 16:34:05 | Прочетена: 481 пъти