Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


В България една аптека обслужва 1900 души, а в Европа - 3900, каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов


София, 29 октомври /Десислава Пеева, БТА/

В България една аптека обслужва 1900 души, а в Европа - 3900, каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Проф. Гетов участва в национална конференция "Заедно за повече здраве", организирана от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз.

Аптеките в страната ни са 3870, което е огромен брой в сравнение със страните от ЕС. Голяма част от тях са концентрирани в богатите градове и в по-достъпните части на страната, каза още проф. Гетов. Липсата на фармацевтични кадри проф. Гетов обясни с големия брой на аптеките. Специалистът напомни, че все още обаче има общини, в които аптеки липсват или наличните аптеки нямат сключен договор с НЗОК.

В европейските аптеки се предлагат и около 10 услуги, освен продажбата на медикаменти, докато в страната ни това не е разрешено, допълни още той. БФС е готов на 100 процента за въвеждане на електронното здравеопазване, подчерта проф. Гетов.


Сподели

Публикувана на 2019-10-29 15:32:48 | Прочетена: 778 пъти