Димитър Маринов за TVНовини.bg


Нека не си крием главите като щрауси в пясъка и да не спорим какво е „липса“, „недостиг“. Факт е, че много лекарства (с рецепта и без рецепта) и хранителни добавки не се намират по аптеките. Фармацевтите използват думата „отказ“, което според по-възрастен от мен колега е остарял термин от преди 10ти ноември 1989 г., когато много неща са липсвали, но някак е било неудобно да се потвърждава това. Използвали са „отказ“, което е навявало, че „някак просто сега го няма, но го чакаме всеки момент да се получи“, но иначе „недостиг и липса“ няма… Оказа се, че тридесет години по-късно отново всичко уж е налично, но няма как да си го намерите и посочването на истината води до обвинение на прокуратурата (Прокуратурата отново повдигна обвинението по чл. 326 от НК на проф. Сербезова, след като тя в качеството си на експерт още пролетта заговори за вземане на превантивни мерки за предотвратяване на евентуален недостиг на лекарства.)

Умишлено няма да коментирам нито търговски, нито международни непатентни наименования на лекарствени продукти, дори няма да споменавам групи лекарства. Първо, защото БФС не е институцията, която отговаря за събирането на такава информация и второ и по-важното е, защото това би повишило търсенето на точно тези групи от лекарства.. „За бога, братя, не купувайте!“ беше казал Димитър Попов (министър председател на РБ) преди време в опит да овладее хиперпотреблението на всякакви стоки. Призиви от подобен характер в момента само ще провокират по-голямо презапасяване. Българският фармацевтичен съюз постъпва отговорно и призовава хората да се доверят на фармацевтите в аптеката и да се вслушат в съветите им преди просто да „консумират“ лекарства по препоръка на съседката, познатата или псевдорецепта или протокол от социалните мрежи. Това което помага на един, не задължително ще помогне на вас! Фармацевтите са последната преграда пред това пациентът да си причини сам увреда под влияние на страх, паника, дезинформация или всичките тези взети заедно, затова не им се сърдете, когато отказват да ви дадат лекарства без рецепта. Това е незаконно! А е незаконно, защото е опасно!

В условия на „откази“ на конкретни лекарствени продукти на конкретни фирми и въпреки наличности на същите лекарства на други фирми, фармацевтите НЕ могат да заменят продуктите и са принудени да връщат пациентите за рецепти при лекарите, докато те изпишат точния наличен продукт. Призоваваме пациентите да изискват от лекарите ГЕНЕРИЧНО ПРЕДПИСВАНЕ на лекарства по лекарско предписание. Това многократно ще повиши шанса им да открият нужната за тях терапия без излишно да обикалят по аптеките в търсене на любимия на техния лекар продукт.

Има колеги, които са COVID положителни. Те са отговорни и се самоизолират. Тихо и спокойно, без да всяват паника и да нагнетяват напрежение в околните. Така или иначе при това „дифузно“ разпространение всички вероятно ще се срещнем с вируса. Фармацевтите си изпълняват задълженията съвестно и отговорно. За аптеки не беше предвидено финансиране с 85% от печалбата им в нормални (предходни) месеци, ако затвори заради COVID, както беше направено за медицинските заведения. За фармацевтите няма да има „допълнително финансово стимулиране, за да си вършат работата“, каквото ще има за общопрактикуващите лекари. За пореден път държавата показва различно отношение към медицинските специалисти. Аптеката се издържа от оборот и надценка. Така е предвидил законодателят. За нея няма гарантиран приход, ако затвори заради COVID, затова и никой не обявява, че е положителен, а тихо се изолира.

Цялото интервю можете да прочетете ТУК.

 


Сподели

Публикувана на 2020-12-03 12:55:48 | Прочетена: 420 пъти