Маг.-фарм. Димитър Маринов пред Нова ТВ:


"Хартиените рецепти ще се изпълняват до изтичане на валидността им, която е не повече от 6 месеца", заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз

От понеделник започва задължителното предписване само на електронни рецепти за всички антибиотици и лекарства за диабет. Вече издадените валидни рецепти на хартия са активни и ще се изпълняват до изтичането на давността им. А тя обикновено е не повече от шест месеца, както е по наредба. Така е преценил законодателят, че терапия за повече от 6 месеца не може да се предписва, което означава, че след този период трябва отново да се отиде на лекар. Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов по повод въвеждането на новата система за предписване на рецепти от началото на следващата седмица.

Аптеките ще получават пари за лекарства от НЗОК, само ако са верифицирани

Той уточни, че срокът на давността важи и за електронните рецепти. „Те съдържат същите реквизити, каквито съдържа и хартиената рецепта. Просто е под друга форма – електронна. Такава рецепта може да се изпише от всеки лекар, дентален лекар и зъболекар може да я предпише”.

На въпрос ще може ли електронната рецепта да бъде „частично изпълнена”, тоест лекарствата в нея могат ли да бъдат взети от различни аптеки, Маринов обясни: „Пациентът може да започне терапията си като си вземе частично по една опаковка от всеки лекарствен продукт и след седмица, примерно, да си закупи останалото количество. Тоест „отметката” на рецептата ще бъде активна. Може да се вземе всяка опаковка от лекарствата в различни аптека. Няма абсолютно никакъв проблем”.

Целият материал можете да видите ТУК:


Сподели

Публикувана на 2023-10-11 11:28:13 | Прочетена: 167 пъти