Маг.-фарм. Димитър Маринов пред Радио София относно генеричното предписване


Липсата на лекарствен продукт на определена фирма в аптеките, не означава непременно, че има недостиг. В повечето случаи, в мрежата е налично същото лекарство, на друга фирма, но фармацевтите нямат право да ги заменят. Това каза пред Радио София магистър-фармацевт Димитър Маринов – главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

 

По думите му, е възможно т.нар. генерично предписване. Затова той апелира към пациентите, ако искат лесно да си намират лекарства, когато посещават лекаря, да си поискат генерично изписване на терапията, т.е. лекарят да изпише лекарството по т.нар. международно непатентно наименование, каза главният секретар на Българския фармацевтичен съюз.

 

По отношение на недостига на лекарства, Маринов обясни, че не е добре той да се определя на база предишни исторически данни. Най-точният механизъм за измерване на необходимото количество от даден лекарствен продукт, според него е, да бъдат ясни броя на изписванията, броя на изпълненията и броят на неизпълнените предписания, но това може да стане само, ако се използват предимно електронни рецепти.

 

Подробности можете да чуете в звуковия файл ТУК


Сподели

Публикувана на 2023-02-24 10:24:41 | Прочетена: 842 пъти