НОВА ТВ 26.10.2021: Фармацевти сигнализираха за проблеми с лекарствата по Здравна каса


Защо договорът на аптеките с НЗОК все още не е подписан?

Има редица проблеми в аптеките при изписването на лекарства по Здравна каса. За това сигнализира главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов. По думите му годишният типов договор с НЗОК все още не е подписан.

„Силно се надяваме, че това ще се случи до края на седмицата. Сега действащият е до края на месеца. Получава се така, че, след като няма договор с Касата, нямаме право да отпускаме дори животоподдържащи лекарства. Договарянето започна през септември. На експертно ниво нямаме никакъв проблем, но има неща, които държим да залегнат в договора. Колективният иск, който заведе Съюзът, е за неравноправно третиране на фармацевтите. Откакто има електронна рецепта,могат да се заложат контроли, които да бъдат на ниво още при предписването на лекарства от лекаря. Проблемът е, че в момента няма никакви контроли на системата и лекарят може да генерира предписание със страшно много грешки, които фармацевтът трябва после да разследва. Ако той отпусне рецептата, а вътре има грешки, след това НЗОК не я заплаща и сумата остава за сметка на аптеката", обясни Маринов.

 

 

Той каза още, че най-често става въпрос за сгрешен номер на протокол или незаверена диагноза в Здравната каса. 

 

„Наскоро рецепта за 26 000 лв. падна заради разменени числа в номера на протокола. Докторът е сгрешил, което може да се случи на всекиго", разказа той. 

Видеото може да видите ТУК.

 


Сподели

Публикувана на 2021-10-27 14:23:52 | Прочетена: 260 пъти