Bulgaria On AIR 26.10.2021: Фармацевтите постоянно получават удари от системата, а финансовата подкрепа липсва?


Съсловната организация на фармацевтите ще съди държавата за дискриминация в условията на пандемия. Какви са исканията и защо се смятат за дискриминирани от здравното министерство?

"Българският фармацевтичен съюз се обърна към българския съд, за да установи дискриминация. Тя не е само в условията на пандемията, тя ескалира сега. В държави, в които приоритет е здравето на населението, фармацевтите имат социална роля и в центъра на здравната система не е лекарственият продукт, а фармацевтичната услуга", посочи председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ всеки втори пациент с хронични заболявания приема неправилно своите лекарства. А това води до удължаване на заболяването, до появата на заболявания, за които не се говори, а именно лекарствената болест.

"Отчаяно се нуждаем от дигитализация на процесите, за да имаме данни да управляваме системата. Знанията на фармацевтите помагат на хората да използват правилно лекарствата", подчерта проф. Сербезова.

Тя каза, че у нас не се използват тези знания, не се насърчават и заплащат.

"Постоянно получаваме удари от системата. Хората може би смятат, че лекарствата са скъпи, но по-голямата част от тези суми отива за заплащане на доставчици, производители и търговци на едро. В пандемията това ескалира", коментира още фармацевтът.

И добави, че всички останали медицински съсловия са получили подкрепа.

"Не сме получили никаква финансова подкрепа от държавата. В аптеките държавата не е осигурила нито една маска по време на пандемията в началото, когато нямаше. Проверяваха ни защо продаваме маската на 2 лв. Никой не провери защо получаваме маските на 1,80 лв. като вчера сме ги получавали на 0,05 лв.",  уточни главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че специално лекарствата за Ковид-19 се отпускат без нито 0,01 лв. надценка, както и че аптеките не получават допълнително финансиране, че работят с Ковид пациенти.

"Фармацевтите са медицински специалисти на първа линия, а аптеките са здравни заведения. Ние сме на първа линия, но не получаваме отношение и подкрепа. Акцентът не е върху финансирането. В сравнение с инвестирането в други медицински съсловия, исканията на фармацевтите са скромни и дори закъснели", добави проф. Сербезова.


Сподели

Публикувана на 2021-10-27 14:30:24 | Прочетена: 565 пъти