Велина Григорова: Хората имат неравен достъп до фармацевтични грижи


По данни на НСОРБ аптеки няма в 17 общини в страната

"Проблемът с липса на аптеки е сериозен на определени места в страната. Повечето аптеки са концентрирани в големите градове. Но хората имат неравен достъп до фармацевтични грижи". 

Това каза пред БНР магистър фармацевт Велина Григорова, председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС), по повод проблема с липсата на аптеки в малките населени места. Тя допълни, че Българският фармацевтичен съюз е започнал да работи по този проблем още през 2016 година с идеята за създаване на национална аптечна карта, с която да бъдат отразени нуждите от аптеки в цялата страна. 

"Едва през 2020 година това влиза като промяна в законовата уредба, но досега нищо не е предприето. Имаме активни мерки с новото правителство да задвижим създаването на тази национална аптечна карта". 

В предаването "Хоризонт за вас" Григорова поясни, че националната аптечна карта ще покаже къде в страната липсват аптеки и цитира данни на Националното сдружение на общините в България, че в 17 общини няма аптеки. 

"Ще се види къде няма аптеки, които работят с НЗОК, къде няма денонощни аптеки. Ние предлагаме НЗОК да отпусне помощ на аптеки, които са единствени в дадено населено място и работят с Касата, в размер на 500 лева като стимул за това, че работят със Здравната каса, или ако не работят с нея, да започнат... Да работят през нощта, за аптеките също са нужни стимули". 

Тя подчерта, че създаването на национална аптечна карта не е работа само на фармацевтите, а и на общинската администрация, на областната администрация. 

Област Ловеч е от малкото в страната, в които няма денонощна аптека. Цвета Кирилова, майка на три деца, и чрез пост в социалните мрежи предоставя безплатно лекарства, които се купуват без рецепта. 

Интервюто с магистър фармацевт Велина Григорова и репортаж на Пламен Христов по темата можете да чуете ТУК. 


Сподели

Публикувана на 2022-02-14 10:38:43 | Прочетена: 604 пъти