БНР, 01.05.2023: Димитър Маринов: Основният проблем в България е, че не се предписват генерични лекарства


Европейската комисия: Нужна е радикална промяна, свързана с лекарствата

Европа се нуждае от радикална промяна, свързана с лекарствата, така че иновативните медикаменти да достигат до всички пациенти и то на достъпна цена.

Така заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас и европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакиду мотивираха предложените реформи във фармацевтичното законодателство на Общността.

Целта на промените, които са първите в сектора от над 20 години, е да се създаде единен пазар за лекарствата, който да гарантира, че всички европейци ще имат навременен и справедлив достъп до безопасни и ефективни медикаменти.

Данните показват, че пациентите в страни като България, например, достигат много по-бавно до модерни терапии в сравнение с германските граждани, посочи Кириакиду.
Преди да се превърнат в законодателство обаче, предложенията трябва да бъдат разгледани от Европейския парламент и Съвета.
 
Ефектът от това законодателство ще се прояви след доста години, смята председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов:
 
„Вероятно за страни от източноевропейския пазар това би довело в краткосрочен план до повече лекарствени продукти, които са регистрирани, съответно, приема се, че те би трябвало да бъдат достъпни за пациентите. В дългосрочен план обаче има доста повече въпросителни дали този тип пазар или този тип регулации ще доведе до повече нови молекули, които ще се регистрират. 

Имайте предвид, че това законодателство, което се предлага да влезе в сила, ще касае новорегистрирани молекули, т.е. завареното положение си остава. Ефектът от това законодателство ще се прояви след доста години. Достъпността до даден лекарствен продукт не е просто регулаторна. Проблемът е, че ако тези лекарства влязат тук, някой трябва да ги плати. Проблемът не е толкова регулаторен, колкото финансов. Проблемът е, че сме бедни.“

Целият материал можете да видите ТУК.


Сподели

Публикувана на 2023-05-02 09:27:12 | Прочетена: 1136 пъти