маг.- фарм.Светослав Крумов пред Нова ТВ: Фалшиви лекарски съвети онлайн: Как да ги разпознаем


Рекламирането на лекарства от медицински специалисти е забранено със закон

Продължава тенденцията чрез образи на лекари, създадени от изкуствен интелект, да се разпространяват фалшиви здравни съвети в социалните мрежи. 

Светослав Крумов, главен секретар на Български фармацевтичен съюз, обясни, че използването на технологии може да е опасно, що се касае за здравето на хората, ако е недобросъвестно. "Можем да го сравним със знанието за атомната бомба, технологиите могат да вредят. Образът на авторитети и познати медици предразполага към респект и доверие към поднесената информация. Това се използва, за да се промотират определени продукти. Оказва се, че не може да се регулира и да се окачестви като престъпление. Рекламирането на лекарства от медицински специалисти е забранено със закон", подчерта той.

ОНЛАЙН ИЗМАМА: Замесиха лице на NOVA и известен лекар в измама с лекарство

От своя страна експертът по киберсигурност Любомир Тулев благодарение на технологиите е възможно да бъде откраднат образ, заедно с глас и мимики. "Много трудно може да се противодейства на престъпления с изкуствен интелект. Обикновено се използват видеа с казани съвсем различни изречения, но се напасва образът с думи, които изобщо не е казал. Изкуственият интелект взема определени фрази и опитва да напасне. Ако слушаме внимателно, се разбира, че компютърен език е преработил думичката и се казва по нетипичен начин", заяви той.

По думите му има и начин да се напасне местенето на устните на конкретния човек за целите на информацията на видеото. ''ЕС ще въведе регулация на изкуствения интелект догодина, тогава ще бъде сложена рамка. Законопроектът включва 4 категории на риск за използването му. В сферите, в които има висок риск, абсолютно ще бъде забранен", обясни Тулев. 

Целия разговор може да видите ТУК :

Източник: Nova news

 

Сподели

Публикувана на 2023-10-11 13:00:15 | Прочетена: 201 пъти