Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


ГРУПАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФАРМАЦЕВТИ (PGEU)* ЧЕСТВА 60-та ГОДИШНИНА


Фармацевтичната група на Европейския съюз  (PGEU)* отбеляза своята 60-та годишнина в Европейския парламент. Европейската организация препотвърди в навечерието на празника жизненоважния принос на фармацевтите за здравето и нуждите на пациентите през последните десетилетия, с поглед към бъдещето на професията.

Членове на Европейския парламент, представители на Европейската комисия, на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, пациенти, организации на здравните специалисти и здравната индустрия обсъдиха ролята на фармацевтите в европейската общност за гарантиране на достъп до лекарства и принос към устойчивостта на системите за здравеопазване.

Председателят на Европейската структура Михал Билиняк заяви: „През последните 60 години сме свидетели на много промени в предоставянето на здравни услуги и във фармацията, която се развива и подобрява успоредно с европейските системи на здравеопазване. Фармацевтите в Европа не спират да усъвършенстват работата си като предоставят все по-висококачествени услуги за профилактика и насърчаване на безопасното и ефективно използване на лекарствата и медицинските изделия.

Ние работим като екип,“ подчерта председателят Билиняк, „в тясно сътрудничество с други здравни специалисти, за цифровизацията в здравеопазването в служба на пациентите“.

В обръщението си по случай 60-тата годишнина на Фармацевтичната група на Европейския съюз  (PGEU), Михал Билиняк използва възможността да призове новите членове на Европейския парламент, новата Европейска комисия и държавите-членки да запазят здравето като основен приоритет в дневния ред на европейската общност.

*През 1959 г. във Франкфурт официално е създадена Фармацевтичната група на Европейския съюз от шест държави–основателки: Франция, Германия, Белгия, Люксембург, Холандия и Италия. Днес PGEU представлява интересите на над 400 000 фармацевти в европейската общност в 32 европейски страни. Мисията на Европейската фармацевтична група продължава да бъде чрез сътрудничество да насърчава гласа на фармацевтите, който да се превърне в основа на политиките на Европейския съюз в сферата на здравеопазването.

Българският фармацевтичен съюз (БФС) членува в PGEU като редовен член от 2007 година, през 2016 година професор Илко Гетов, председател на БФС беше избран за Първи вице-президент на Европейската структура.


Сподели

Публикувана на 2019-09-11 13:59:50 | Прочетена: 354 пъти