ЧЕСТИТ ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА!


На 22 септември, преди 114 години в църквата "Св. Четиридесет мъченици" на  Царевец е обявена независимостта на България!

Обявяването на независимостта през 1908 г. слага началото на модерната ни държавност и увенчава с успех усилията на поколения родолюбци. Казваме, че България се е освободила през 1878 г., но до 1908-ма тя е страна с ограничени възможности в икономически и международен план. Тогава се отхвърля зависимостта от Османската империя.

България става политически пълноценна и равна на останалите държави след обявяване на независимостта. Празникът е важен за нас защото, извоюван без чужда помощ, благодарение на самочувствието и увереността на българския народ.
В ден като днешния, ние сме длъжни да си припомним събитията от този паметен и исторически ден, които са ясен знак за силната политическа воля на българския народ и неговото желание да гради сам своето бъдеще.
Отдаваме почит в знак на признателност на онези, които със своите действия и политика дадоха пример за единство в съдбовните за нацията ни моменти! Дадоха живота си в освободителната борба и отвоюваха независимостта на нашата Родина.

Нека днес си припомним делата на нашите предци, да имаме тяхната мъдрост и далновидност, за да издигаме авторитета на България, следвайки пътя на изконните български идеали за свобода и независимост. Мъдрите уроци на миналото да ни бъдат най-вярната пътека към бъдещето!


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


Сподели

Публикувана на 2022-09-22 07:29:23 | Прочетена: 27 пъти