Държавният глава Румен Радев удостои с орден „Стара планина“ първа степен проф. Рахамин Шекерджийски


Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия шестима българи за принос в различни сфери на обществения живот, науката, спорта. „Представители на различни професии и призвания, всички те се радват на безспорни успехи, на заслужено признание и уважение, а това, което ги обединява повече от всичко, е посветеност и всеотдайност в името на авторитета и доброто име на България“, заяви държавният глава по време на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

На тържественото събитие с най-висшето отличие – орден „Стара планина“ първа степен, бяха удостоени спортните деятели Богдан Николов и Илиана Раева, общественикът архитект Елко Хазан, фармацевт-технологът проф. Рахамин Шекерджийски. Ученият проф. Стефан Хаджитодоров беше отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен, а председателят на Съюза на слепите в България  Васил Долапчиев – с орден „За гражданска заслуга“ втора степен.

В приветствието си президентът Румен Радев заяви, че шестимата наши сънародници са посветили своя творчески и житейски път на възхода на Родината, заслужили са признание за приноса си към науката, спорта, обществените дейности и гражданското общество. „Вярвам, че ще продължите да сеете вяра в познанието, да възпитавате увереност в победата, да работите все така за утвърждаването на човешкото достойнство и на истината, да отстоявате високите си житейски и професионални стандарти“, обърна се държавният глава към отличените.

По време на церемонията проф. Рахамин Шекерджийски - заместник-председател на Българската асоциация за фармацевтични технологии, беше награден от президента Радев с орден „Стара планина“ първа степен за заслуги за развитието на науката и практиката в областта на фармацията в България. Той е професор в Медицинския университет – София, доктор на фармацевтичните науки. Проф. Шекерджийски има близо 80 разработки на лекарствени продукти, като 30 от тях са успешно внедрени и добре познати в практиката, сред които и беналгина. Номинацията на професора за високото държавно отличие е подкрепена с декларация на местния общински съвет в Дупница – родният град на фармацевта.

Повече за церемонията можете да прочетете ТУК

 


Сподели

Публикувана на 2023-10-25 09:54:04 | Прочетена: 1764 пъти