Българският фармацевтичен съюз с прискърбие съобщава за неочакваната кончина на Професор маг.-фарм. Евгений Христов Минков, д.ф.н.


Фармацевтичната наука и съсловие изпраща един от най-видните си представители, учител, колега, изследовател, Човек - епоха в Българската фармация.

Професор Минков е роден на 23 август 1933 г. и почина на 87 години на 9 декември 2020 г.

Той е първият доктор на фармацевтичните науки в България. Започва кариерата си в аптека в с. Стежерово, Свищовско. След това печели конкурс за асистент във Фармацевтичния факултет на Медицинска академия и последователно е старши и главен асистент, доцент, кандидат на фармацевтичните науки. През 1985 г. защитава дисертация и става първият в страната доктор на фармацевтичните науки, а година след това професор. Ръководи 15 години Катедрата по технология на лекарствените средства с биофармация на факултета. Бил е декан и заместник-декан на Фармацевтичния факултет на ВМИ София, директор на НПСКФ, НИФФ, председател на Съвета по аптечно дело и много други.

Два последователни мандата е избиран за председател на Съюза на фармацевтите в България. Негова кауза беше създаването и приемане на закон за съсловната организация. За тази кауза той работи неуморно и постигна обещаното на съсловието през 2006 г.

Професор Минков бе изключително обаятелна и силна личност, преподавател на няколко поколения фармацевти, ръководител на докторанти, ментор на цяла плеяда от настоящите съсловни ръководители. Научи ни как се отстояват и реализират идеите и правата за съсловна организираност, защита и представителност. Той създаде стройна организация на магистър-фармацевтите и ни вдъхна вяра в каузата да се изгради съсловно самочувствие и как това да добие законова форма. По негова идея започнаха първите продължаващи обучения, организирани и проведени бяха първите Български фармацевтични дни. През 2006 г. 40-то Обикновено Народно събрание прие венеца на неговото дело – Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите и през 2007 г. беше организиран учредителен конгрес на Българския фармацевтичен съюз.

За 80-та му годишнина през 2013 г. по решение на Управителния съвет е награден със златна значка и грамота на БФС за цялостния му принос за развитието на фармацевтичното съсловие, фармацевтичната наука и практика у нас.

До края на дните си проф. Минков продължи да преподава и подготвя бъдещи фармацевти.

Един достоен за подражание живот, изцяло отдаден на фармацията!

Дълбок поклон, скъпи ни Професоре!

Почивай в мир и продължавай да бдиш за добруването на професията и съсловието ни!

 

Управителен съвет на БФС

София, 10 декември 2020 г.


Сподели

Публикувана на 2020-12-10 16:19:35 | Прочетена: 248 пъти