Заедно сме в борбата срещу акнето


Четвърто издание на кампанията #Заедно сме в борбата срещу акнето, организирана от BIODERMA, обединява усилията на рекорден брой дерматолози от цялата страната

 

От 8 до 12 октомври над 300 дерматолози от 38 града в страната ще преглеждат безплатно пациенти с акне в рамките на образователната кампания #Заедно сме в борбата срещу акнето. Прегледите стават с предварително записване, а изборът на специалист можете да направите на bioderma.bg.

 

Кампанията е социална и цели да привлече общественото внимание към това кожно заболяване, което засяга до 90% от тийнейджърите и 50% от младите хоранад 25 годишна възраст. Задачата, която си поставят организаторите е да помогнат на младежите и техните родители с достоверна информация и съвети, както и да популяризират ключовата роля на дерматолога в лечението на акне. Основни послания на кампанията са превенцията, ранното лечение, нуждата да се търси помощ от специалист-дерматолог и че акнето е лечимо кожно заболяване.

Тази година към досегашните партньори  на кампанията - Българско Дерматологично Дружество, Сдружение на Частно Практикуващите Дерматолози, Асоциация на Студентите Медици в България, Асоциация Родители, Българска Педиатрична Асоциация, Българска Фармацевтична Студентска Асоциация се присъединяват Българска Асоциация на Естетичните Дерматолози, Български Фармацевтичен Съюз и Loveguide.

Кампанията е целогодишна и включва беседи с ученици, разпространение на информационни материали за пациенти с акне и информационно-медийно съдържание.

Акнето е най-често срещаното многофакторно кожно заболяване. Последните открития в областта на акнето са ключовата роля на диссеборята (качествена промяна в състава на себума) и все по-честата поява на възрастово акне (при мъже и жени над 25 годишна възраст).

Сред най-често допусканите грешки е очакването, че акнето ще отмине самò. Препоръката е да се избягва самолечението и стискането на пъпките, третирането с агресивни продукти като спирт и сапун, които пресушават кожата и променят нейното pH. Нелекуваното акне в среден и тежък стадий може да продължи години и често води до трайни хлътнали белези и пигментни петна по кожата, които остават като стигми за цял живот и се отразяват на социалния живот на пациента.

Акнето влияе на самочувствието, професионалните взаимоотношения и общуването с противоположния пол. 

 

Представяне на специалните гости на пресконференцията за кампанията #Заедно сме в борбата срещу акнето:


Доц. Гриша Матеев е председател на Българското дерматологично дружество и съосновател на Българското дружество по медицинска микология. Доцент към Катедрата по дерматология и Венерология към медицински факултет към МУ София. Ръководи Направление по болести на съединителната тъкан и детска дерматология в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска“. Член е на Европейската конфедерация по медицинска микология и на Европейската академия по дерматология и венерология. 

Има над 100 научни публикации в престижни наши и чуждестранни списания на английски, немски и френски език. Автор и съавтор е на няколко учебника и монографии. Тази година Доц. Гриша Матеев беше избран за българския член на борда на EADV.

Д-р Петьо Брезоев е специалист по дерматология и венерология, председател на Сдружението на частнопрактикуващите дерматолози.  Член е на Българското дерматологично дружество, на Американската академия по дерматология и на Академията по практична дерматология и естетична медицина. Професионалните му интереси са насочени към конвенционална дерматология, малка оперативна дерматология, естетична дерматология, алергологична дерматология.

Баща е на 16-годишния Виктор и 6-годишната Дара. Всички в семейството му са запалени по сърфа, а през зимата прекарват свободното си време в планината, където обичат да карат ски и борд.

Доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, завършва медицина в Медицински университет в София. Защитава две докторски степени в България и в Дания в областта на фармакологията и хранене.  Доц. д-р Ханджиева-Дърленска е председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Научните й интереси са в областта на превенцията и лечението на детското и възрастово затлъстяване, метаболитните заболявания и фармакологията. За контакти: teodorah@abv.bg

Яна Алексиева е психолог и майка, която вярва и работи за промяна на света около себе си към по-добро. От 2009 година е част от екипа на Асоциация Родители. Това, което я мотивира и до днес е вярата във важността на качественото образованието и развитието на децата в среда ориентирана към нуждите им и уважаваща личността им. Свободното си време обича да прекарва със семейството и приятелите си, да пътува и да изучава света чрез различните кулинарни вкусове.

Магистър-фармацевт Анжела Мизова е председател на Контролната комисия на Българския фармацевтичен съюз. Собственик е на аптека, с  богат опит в консултирането на пациенти с акне.

Като такава тя споделя, че все по-често се чувства като личен фармацевт за своите пациенти. Те очакват от фармацевта комплексна грижа включваща преценка на състоянието, препоръка на специалист, проследяване на ефекта от лечението, препоръка на съпътстваща (дермо-козметична) грижа и др. Не случайно фармацевта се определя като най-достъпният здравен специалист.

Николета Попкостадинова е част от екипа на Loveguide, платформа за здравно и сексуално образование за деца между 11 и 17 години. Подходът на Loveguide е да говори честно, приятелски и на разбираем език с тийнейджърите по всички теми, свързани със съзряване, промени в пубертета, връзки, секс и сексуално предавани инфекции и много други. Екипът на Loveguide провежда и часове по здравно образование в училища в цялата страна, както и обучения на тийнейджъри по метода „връстници обучават връстници“.

Николета Попкостадинова завършва Журналистика в Американския университет в Благоевград. Работи във в."Капитал", а нейни публикации може да срещнете в издания като Balkan Insight, EU Observer, Der Standard, Le Monde Diplomatique, Allgemeine Zeitung, Eurozine, Businessweek, Future Challenges и др. С проекта Loveguide Николета попада в класацията на Дарик радио - "40 до 40".

Валери Йорданова е YouTuber и лайфстайл блогър с десетки хиляди последователи в социалните мрежи. Със съдържанието, което споделя, тя  често е модел за подражание на много тийнейджъри. В постовете и видеата си е винаги усмихната и позитивна и споделя своето ежедневие и лайфстайл с младите хора, които я следват.

 

Всеки, който иска да се възползва от безплатните прегледи от 8 до 12 октомври в кампанията #Заедно сме в борбата срещу акнето трябва предварително да си запише час при избрания от него дерматолог.

 

За повече информация, посетете www.bioderma.bg


Сподели

Публикувана на 2020-10-16 11:02:36 | Прочетена: 3210 пъти