Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


Лидерите от фармацевтичния бранш и фармацевтите от европейския регион се ангажираха да подобрят първичната медицинска помощ за всеки


От 23 до 25 октомври в Анкара, Турция, за пръв път се проведе Регионална конференция за европейския регион, организирана от Международната федерация по фармация (МФФ/FIP) и Сдружението на фармацевтите в Турция (TPA) под наслов „Предоставянето на първична медицинска помощ: Фармацевтите правят следващия скок напред“. Събитието събра на едно място лидери от фармацевтичния бранш и фармацевти, представляващи 37 страни от европейския регион.

В събитието участваха двама представители от България – маг.-фарм. Стефан Балкански, председател на Комисия по качество на Българския фармацевтичен съюз и маг.-фарм. Венелин Сапунаров, председател на УС на Регионална фармацевтична колегия София-столична. Магистър-фармацевт Стефан Балкански участва в обсъждането на пленарната сесия на тема: „Интегриране на дигитални здравни технологии с цел оптимизиране на предоставянето на първична здравна грижа“ (Optimising primary health care provision with integrated digital health technologies). Сесията премина при голям интерес и предизвика задълбочена дискусия с множество въпроси и коментари.

По време на конференцията представителите на европейския регион подписаха Ангажимент за действие за подобряването на първичната медицинска помощ за една устойчива здравна система и всеобщо покритие с медицинска помощ. Сред действията, които те се ангажираха да предприемат, са:

- промяна в работната сила в аптеките по посока предоставяне на по-добри услуги по първична медицинска помощ;

- повишаване на нивото на фармацевтичното образование;

- продължаване на борбата с бремето, което представляват незаразните заболявания, чрез даване на права на фармацевтите по укрепване на здравето и профилактиката на заболявания, медицински наблюдения, даване на направления, управление на заболяванията и оптимизация на лечението.

В инициативата за действие е отделено внимание и на разширяването на покритието с ваксини (в т.ч. работа за преодоляване на неправилните представи сред обществеността за ваксините) и борба с предизвикателствата на резистентността към антимикробните препарати, чрез стратегии за прилагането на антибиотици.

„Няма съмнение, че фармацевтите, практикуващи сред общностите, са огромен ресурс за подобряване на първичната медицинска помощ. Трябва да работим заедно, за да направим от фармацевтите ключов доставчик на първична медицинска помощ и да доразвием нашите услуги“, заяви Доминик Жордан, президент на МФФ.

Той добави: „МФФ се гордее с водещата си роля в дневния ред за насърчаване на действията на нашата професия за осигуряване на здраве за всички. Трябва да се предприемат действия за доказване пред правителствата, органите, определящи политиката, и хората, че те печелят от съвместната работа с фармацевтите. Трябва да им покажем, че нашите действия са прагматични, конкретни и решават проблеми, в противен случай ще се окажем в ролята на догонващи“.

Фокус на конференцията беше и представянето на трансформациите на фармацевтичната професия свързани с повишаване на фармацевтичното образование, приспособяване с бързо променящите се цифрови технологии в здравеопазването, подпомагане на националните стратегии за имунизация и др.

Повече информация за събитието може да намерите ТУК.


Сподели

Публикувана на 2019-11-26 09:59:08 | Прочетена: 839 пъти