Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


МВР и БФС обединяват усилия за превенция на производството и употреба на синтетична дрога


 

 

МВР и

Българският фармацевтичен съюз

обединяват усилия за превенция на производството и употреба на синтетична дрога

 

 

По силата на сключено споразумение ще бъде обменяна информация за извършвана престъпна дейност

 

Между Главната дирекция „Национална полиция“ при Министерството на вътрешните работи и Българския фармацевтичен съюз бе сключено споразумение за сътрудничество и взаимодействие. С него се урежда реда и начина на обмен на информация за наличие на индикации за извършвана престъпна дейност, свързана с производството в домашни условия на синтетични наркотични вещества (амфетамин и метамфетамин).

Целта е да се повиши ангажираността и ефективността при противодействието на престъпленията, свързани с наркотичните вещества, като се насърчат работещите в сферата на фармацевтичната индустрия да се отнасят с по-голямо внимание, когато се извършват „съмнителни“ покупки на продукти, които могат да бъдат използвани за производство на наркотични вещества. Предвидена е разяснителна дейност от страна на полицейските органи при появата на нови тенденции при производството, употребата и разпространението на  наркотични вещества. 

Характерен за престъпленията, свързани с производството на синтетични наркотични вещества, е техният латентен или скрит характер. В повечето случаи те не излизат наяве, поради факта че е налице „изгода“ и за двете страни – както за производителя/продавача, така и за купувача/консуматора. Практиката сочи, че сигнал и заявител се явяват пред органите на МВР едва тогава, когато е пострадал вследствие на консумирана некачествена „стока“ или му е нанесена телесна повреда, или посегателство върху имуществото, заради неуредени  финансови отношения във тази връзка.

 

 


Сподели

Публикувана на 2019-11-27 08:36:18 | Прочетена: 757 пъти