Поклон пред паметта на проф. Боян Лозанов 20.01.1935 - 27.11.2020


Напусна ни един от доайените на българската ендокринология, отдал живота си на медицината и на своите пациенти.

Професор Лозанов бе дългогодишен главен редактор и съавтор на Основното ръководство по ендокринология за специализиращи лекари, послужило като настолна книга на поколения ендокринолози. Той е носител на множество награди, включително на Почетния знак на МУ-София “Ескулап” за големи заслуги в българското медицинско образование, наука и практика.

Българският фармацевтичен съюз изказва съболезнования на семейството на проф. Боян Лозанов. Помним и благодарим за приноса му за съхраняване на историята на българската фармация.

За нас магистър-фармацевтите в България професор Лозанов е достоен внук и наследник на Димитър Гайдаджиев, един от авторите на Закона за устройство на българската аптека приет от Народното събрание през 1927 г. Благодарни сме за щедрото дарение с документи от семейния архив, които по поръка на професора ще пазим и предаваме на следващите поколения.

Поклон професоре! Ще Ви помним с думите Ви „В нашата фамилия винаги е имало култ към делото на Апостола на свободата. И дядо ми и ние, неговите наследници сме закърмени с идеята за демокрация и свобода.“


Сподели

Публикувана на 2020-12-01 10:33:09 | Прочетена: 426 пъти