Председателят на Българския фармацевтичен съюз носител на специалния приз


В Световния ден на човешките права 10 декември  Българският хелзинкски комитет (БХК) връчи за тринадесети път годишните правозащитни награди "Човек на годината".

Специалният приз „Гражданска доблест“ бе връчен на проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС). През април тя информира обществото в интервюта излъчени от двете най-големи обществени медии БНР и БНТ за вероятност от предстоящ недостиг на лекарства във връзка с пандемията Covid-19. За  броени часове прокуратурата повдигна обвинение срещу проф. Сербезова за подаване на заблуждаващи знаци за тревога. „Предявяването на такова обвинение за интервюта е прецедент. Във всичките си медийни изяви проф. Асена Сербезова отстоява свободата на словото и върховенството на закона, като защитава тезата, че обществото има право да бъде информирано“, се казва в мотивите на Българския хелзинкски комитет при връчването на отличието.

Призът за гражданска доблест учреден от БХК и присъден през 2020 г. на Председателя на съсловната организация на магистър-фармацевтите в България е още едно потвърждение, че гражданското общество в България дава ясен знак, че свободата на изразяване в защита на човешките права е върховна ценност за българите. С подкрепата на европейските институции и като страна член на Европейския съюз ние високи ценим демократичните права и свободи. „За мен е въпрос на чест да отстоявам свободата за общото благо“,  заяви проф. Сербезова при връчването на приза „Гражданска доблест“ и поздрави журналистът Мария Цънцарова и останалите носители на наградите „Човек на годината“ за  2020 г.


Сподели

Публикувана на 2021-01-08 11:19:52 | Прочетена: 669 пъти