Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


Цветелина Пенкова и представители на Българския фармацевтичен съюз обсъдиха проблема с признаването на професионалните квалификации в България и Европа


Евродепутатът Цветелина Пенкова проведе среща с проф. Илко Гетов председател на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз и маг.-фарм. Светослав Крумов, главен секретар на организацията. В рамките на срещата беше изтъкната необходимостта от дигитализация на здравния сектор и засилване на трансграничното сътрудничество, нуждата от инвестиране в изграждането на национална здравна информационна система, както и необходимостта от  синхронизацията й  с останалите здравни информационни системи  в Европа. От Българския фармацевтичен съюз изтъкнаха като проблем належащата актуализация на изискванията за минимален брой дисциплини, които трябва да се изучават от фармацевтите и добавиха, че към момента организацията не участва в процеса по признаване на професионалните квалификации.

На срещата се обсъдиха още темите, свързани с изтичащите патенти на биоподобни лекарства, съществуващия недостиг на някои медицински продукти и липсата на реална прогенерична политика в страната. Цветелина Пенкова се ангажира да проучи проблемите и да се заеме с разрешаването им в рамките на мандата.

 


Сподели

Публикувана на 2019-11-27 08:34:49 | Прочетена: 801 пъти