Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


Европейските лекари, лекари по дентална медицина и фармацевти приветстват постигнатия окончателен компромис по Директивата относно проверка за пропорционалност


Брюксел, 23 април 2018 г.

      Европейските медицински специалисти – лекари, стоматолози и фармацевти приветстват изхода от преговорите по предложението за Директива относно проверка за пропорционалност като един по-добър баланс между необходимостта от опазване на здравето и икономическите цели на Директивата в сравнение с предложението на Комисията. При все че въпросите, пораждащи загриженост у нас не са напълно решени, окончателният текст отчита специалния характер на здравните професии и гарантира значителна степен на правомощия за преценка на страните-членки за гарантиране на най-високи нива на защита на човешкото здраве при регулирането на здравните професии.

      Д-р Марко Ланди, президент на Съвета на европейските стоматолози, отбелязва следното: „Приветствам решението за осигуряването на високо ниво на защита на човешкото здраве да се отнесе към ангажимента на страните-членки, при регулирането на здравни професии – професии, при които мобилността е сред най-силните в Европа. Както многократно сме заявявали, когато става дума за безопасността на пациентите, икономическите съображения отстъпват по важност“.

      Президентът на Фармацевтичната група на Европейския съюз маг.-фарм. Хесус Агилар Сантамария допълва, че „страните-членки са длъжни да гарантират достъп до висококачествени здравни услуги и постоянни наличности на лекарства, съобразно нуждите на общественото здраве в реалните национални демографски, географски и културни условия. Вярваме, че този компромис ще позволи на страните-членки да продължат да опазват общественото здраве“.

      Президентът на  Постоянния комитет на европейските лекари д-р Жак де Халер в заключение посочва: „Този резултат ясно потвърждава, че страните-членки могат да продължат да поставят на първо място безопасността на пациентите. Сега очакваме страните-членки да намерят подход, при който се използва степента на свобода за преценка, която Директивата предоставя. Здравните професии ще продължат да наблюдават прилагането“.


Сподели

Публикувана на 2018-04-24 14:32:38 | Прочетена: 1323 пъти