Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


БФС отличи проф. Шекерджийски за особения му принос към фармацевтичното съсловие


За първи път на 10 февруари 2014 г. Българският фармацевтичен съюз (БФС) отбеляза 7-годишнината от учредяване на организацията и тържествено отбеляза Деня на съсловната организация на магистър-фармацевтите в България.
Поводът стана причина за създаването на една добра традиция – с решение на Управителния съвет на БФС ежегодно ще се отличават доказани имена, допринесли за развитието на фармацията у нас. На официална церемония тази година председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов удостои със Златна значка и почетна грамота за „Особен принос към фармацевтичното съсловие“ проф. Рахамин Даниел Шекерджийски, д.ф.н. Неговият принос за фармацията включва близо 80 разработки на лекарствени продукти, като 30 от тях са успешно внедрени и добре познати в практиката. Професор Шекерджийски е бащата на ваксината "Респивакс" и кръстник на гр. Дупница като град на фармацията. Проф. Рахамин Шекерджийски, д.ф.н.

Биографична справка (каре)
Рахамин Даниел Шекерджийски е професор, доктор на фармацевтичните науки. Почетен член на Българския фармацевтичен съюз и член на Съюза на учените в България. Зам. председател на Българската асоциация по фармацевтични технологии. Проф. Шекерджийски е удостоен със званията „Фармацевт на България” и „Почетен изобретател” от Института по изобретения и рационализации. Лауреат на първото връчване на награда за цялостна преподавателска и научно- изследователска дейност на Медицински университет София. Специализира в редица Фармацевтични факултети и изследователски лаборатории (Гедеон Рихтер, Рьом фарма) Германия, Швеция, Будапеща, Братислава и др. Декан на Фармацевтичния факултет при Медицинския университет в София в периода 1996 - 2000 и номиниран от ръководството за негов „най-успешен декан”. Основател и ръководител на катедрата по Промишлена фармация към факултета. Въвежда за първи път в България „Биофармацията” като наука и практика, включително теста за скорост на разтваряне (dissolution test). Ръководител е на четири космически експерименти по програма „Интеркосмос“. Резултатите са изключително полезни за промяната на храненето в космически условия.
Над 25-годишната изследователската научна дейност на проф. Шекерджийски е в екип с акад. Петрунов и проф. Ненков, с които създава перорални имуностимулатори, получени по биотехнологични методи- Респивакс, Уростим, Дентавакс, Натстим. Разработва близо 80 лекарствени продукти, като 30 от тях са успешно внедрени и добре познати в практиката. Това са: Беналгин, Паматон, Магнерич, Пиримитин, Фероаспартат и др. Дарява родната си къща в гр. Дупница на общината с желание да бъде обявена за Музей на фармацията и да се използва за научни и образователни цели в областта на фармацията. В началото на град Дупница ще ви посрещне табела с надпис: „Дупница, град на фармацията”. Тя е поставена на 19 октомври 2006 г., когато проф. Шекерджийски е удостоен със званието почетен гражданин на гр.Дупница.

 


Сподели

Публикувана на 2014-04-29 17:53:34 | Прочетена: 3317 пъти
МЕДИЕН МОНИТОРИНГ

| АрхивВиж повече