Еньовден е!


Честит Еньовден!

Еньовден е един от най-мистичните български празници. Традицията за посрещане на слънцето води началото си от езически времена. На този ден окъпването в ранната утринна роса, набиранeто на китка билки носи здраве и успешно преодоляване на всички болести. Нощта преди празника се характeризира с най-голямото тайнство според народните вярвания – звездите слизат най-ниско над земята и даряват билките и цветята с лечебна сила. Според народното поверие в еньовското утро потича „жива” вода от кладенци и реки и всеки трябва да се наплиска за здраве. Там, където се е окъпало утринното слънце, там човек може да намери спасение от злите сили и надежда за бъдното.
Според традицията в нощта срещу Еньовден билките придобиват голяма магическа и целебна сила, която изчезва с изгрева на слънцето, а набраните билки трябва да са „77 и половина“ — за всички болести и за „болестта без име“. 

Управителният съвет на Български фармацевтичен съюз Ви пожелава силата на всички билки, светлината на юнското слънце и красотата на Еньовското утро.

Честит празник!


Сподели

Публикувана на 2023-06-24 07:47:36 | Прочетена: 516 пъти